Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο υπουργείο Άμυνας η αμερικανική επιστολή για τα F-35

Εφτασε στο υπουργείο η επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των αεροσκαφών. Η διαδικασία από εδώ και πέρα.

Στο υπουργείο Άμυνας η αμερικανική επιστολή για τα F-35

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση 20 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκεται από σήμερα η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έφτασε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ η επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των αεροσκαφών.

Διαδικαστικά, εφόσον η χώρα μας αποδεχθεί την επιστολή, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της σύμβασης εντός διμήνου, που θα συμπεριλαμβάνει χρονοδιαγράμματα, επίπεδο εξοπλισμού, καθώς και τρόπο χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί τη νέα έκδοση του F-35, το Block 4, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εξέλιξης.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε ότι αφορά τα F-35, «εμείς ενδιαφερόμαστε για την εκδοχή “4”, δηλαδή αυτήν που δεν έχει πετάξει ακόμη και που θα έχει θεραπεύσει όλες τις παιδικές ασθένειες. Το F-35 δεν είναι ένα μαχητικό απλώς, είναι μια πλατφόρμα και μας χρειάζεται αυτή η πλατφόρμα. Βεβαίως, δεν θα την πάρουμε αύριο το πρωί, πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της. Αλλά χρειάζεται στην Ελλάδα».

Σχετικά με το κόστος, έχει τονίσει ότι «οποιοσδήποτε αναφέρει ποσά κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, γιατί δεν υπάρχει ακόμα. Όταν προμηθεύεσαι ένα εξελιγμένο σύστημα από μια χώρα, η χώρα αυτή είναι η οποία καθορίζει το τι ακριβώς θα σου πουλήσει, όχι θα σου το «κλειδώσει» κλπ. αλλά τι δυνατότητες είναι αυτές τις οποίες θα σου δώσει. Θα σου δώσει το 100% του συστήματος ή κάτι λιγότερο από αυτό; Αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εμείς θέλουμε το πιο εξελιγμένο. 'Αρα, για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία πιο σημαντικό από τον αριθμό των αεροσκαφών είναι το configuration των αεροσκαφών, τι δυνατότητες θα έχουν».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v