Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Μπελέρη

Πώς την ύστατη ώρα περιλήφθηκε στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Η ανθρωπογεωγραφία των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Οι «δεξιοί», οι απόδημοι και οι… ΠΑΣΟΚογενείς.

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Μπελέρη

Με το όνομα του Φρέντι Μπελέρη να περιλαμβάνεται τελικά στο ψηφοδέλτιο, η ΝΔ πορεύεται στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την ύστατη ώρα την ανατροπή και ενώ οι πληροφορίες ήθελαν η εν λόγω υποψηφιότητα να μην προχωρά, αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας.

Οι εισηγήσεις που δέχτηκε ο πρωθυπουργός διίσταντο. Υπέρ της παρουσίας Μπελέρη στη γαλάζια λίστα εμφανίζονταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος φέρεται να έκανε το «προξενιό» και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Αντίθετα επιφυλακτικοί ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του Βορειοηπειρώτη δημάρχου έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο κρίθηκε από τον κ. Μητσοτάκη σημαντική, με δεδομένες τις απώλειες της ΝΔ προς τα δεξιά της.

Οι εισηγήσεις για την υποψηφιότητα Μπελέρη για πρώτη φορά έλαβαν χώρα όταν απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, αλλά οριστική απόφαση δεν είχε ληφθεί. Τελευταία εξετάστηκε και το ενδεχόμενο, αντί του Φρέντι Μπελέρη, να μπει στο ψηφοδέλτιο της κυβερνώσας παράταξης ο γιος του, όμως ο ίδιος δεν συμφώνησε.

Βαρύτητα στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού έπαιξε και η ευρεία αποδοχή του δημάρχου Χειμάρρας από τους πολίτες, όπως αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις και κρίθηκε ως μία από τις καλύτερες επιλογές για να ανακόψει τις διαρροές από τη ΝΔ προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Ο Μπελέρης δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας της Αλβανίας - υποψήφιος ευρωβουλευτής της κυβερνητικής παράταξης, καθώς την ίδια πορεία ακολουθεί και ο δημοφιλής Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Στη ΝΔ προσδοκούν ότι (και) με αυτά τα ονόματα η χαμηλή συσπείρωση θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε αντίστοιχη πορεία των ποσοστών του κόμματος.

Συμβολισμοί

Στο ίδιο κοινό, εξάλλου, απευθύνονται και οι υποψηφιότητες του Γιώργου Μπλιούμη, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΑ, Πτεράρχου ε.α., του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά και του εκδότη-δημοσιογράφου Γιώργου Μουρούτη, ενώ από τις εκπλήξεις του ψηφοδελτίου είναι αυτή της παρουσιάστριας-δημοσιογράφου Ελεωνόρας Μελέτη.

Για συμβολικούς λόγους, αρκετές ήταν οι παρουσίες στη γαλάζια λίστα αποδήμων Ελλήνων: των δικηγόρων Μαρίας - Ωραιοζήλη Κουτσουπιά και Ορέστη Ομράν από τις Βρυξέλλες, του στελέχους επιχειρήσεων Βασίλειου Σακελλάρη από το Ηνωμένο Βασίλειο, του επιχειρηματία Άρθουρ Τσουχαντάρη από την Αυστραλία και της δικηγόρου Νιόβης Χριστοπούλου από τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερους συμβολισμούς, εξαιτίας των τόπων από τους οποίους προέρχονται, κρύβουν και οι υποψηφιότητες της Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου από τη δύσκολη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Γιώργου Δακή από την επίσης δύσκολη περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, του γιατρού Θεόφιλου Καραχάλιου και του δημοσιογράφου Ανδρέα Ζαμπούκα από την πολύπαθη Θεσσαλία, καθώς και της μουσουλμάνας γιατρού Νουρτζάν Σούλογλου και του μηχανολόγου Γιάννη Βερζυγιαννίδη από τη Ροδόπη.

Παρόντες και υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσά τους, πέραν των Πύρρου Δήμα και Βούλας Πατουλίδου, και ο δικηγόρος Σπύρος Καρανικόλας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σωτήρης Σέρμπος και η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Την επανεκλογή τους θα διεκδικήσουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μαρία Σπυράκη και Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Μια θέση στην ευρωβουλή θα αναζητήσουν επίσης ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Νίκος Στέφος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η πρώην βουλευτής Νόνη Δούνια, ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v