Στη μάχη της Βορείου Ελλάδας ρίχνεται ο Μητσοτάκης

Στο στόχαστρο τα μικρά δεξιά κόμματα και οι ψηφοφόροι τους. Η ευκαιρία με τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα η επιστολή προς τη Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές των πολυεθνικών.

Στη μάχη της Βορείου Ελλάδας ρίχνεται ο Μητσοτάκης

Στη μάχη του… Βορρά έχει ριχτεί από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδοκώντας να «επαναπατρίσει» πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ που… λοξοδρομούν προς άλλα δεξιά κόμματα.

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις περιοδείες του ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, βρέθηκε στην Πιερία, σήμερα θα επισκεφθεί την Ημαθία και την Πέλλα, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στη Θεσσαλονίκη. Το στοίχημα της Μακεδονίας είναι από τα μεγαλύτερα που καλείται να κερδίσει η κυβερνώσα παράταξη, με την προοπτική ενός καλού εκλογικού αποτελέσματος, δεδομένου ότι εκεί εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένες η Ελληνική Λύση, η Νίκη και εσχάτως η Φωνή Λογικής που σε κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνει να φλερτάρει με την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο.  

«Επιτρέψτε μου μία σύντομη ειδική αναφορά σε αυτούς που ασκούν κριτική, είτε γιατί δεν είμαστε αρκετά πατριώτες λέει, είτε γιατί δεν είμαστε αρκετά χριστιανοί. Στους δεύτερους θα πω ότι χριστιανόμετρο δεν υπάρχει και η σχέση μας με την πίστη και την ορθοδοξία δεν θα επιτρέψουμε να την καπηλευτεί κανείς. Απάντησε άλλωστε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι πιο πατριώτες θα πω: ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Κατερίνη.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρίσκονται όσοι έχουν δυσαρεστηθεί από επιμέρους κυβερνητικές επιλογές, καλώντας τους «να δουν τη μεγάλη εικόνα. Αφήστε στην άκρη όποιες επιμέρους διαφωνίες και δείτε ποιο είναι το ζητούμενο των ευρωεκλογών», επισημαίνει.

Στον απόηχο και των τελευταίων προκλήσεων της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός, με αφορμή και την υπόθεση των μνημονίων συνεργασίας με την γείτονα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δράττεται της ευκαιρίας να απευθυνθεί στο δεξί ακροατήριο του κόμματός του. Όπως διεμήνυσε, δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην κύρωση των μνημονίων συνεργασίας των δύο χωρών «όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά έχει συμμορφωθεί».

Ταυτόχρονα, είναι αμετακίνητος απέναντι στις αιτιάσεις της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα: «Η δημιουργία τους εντός της ελληνικής επικράτειας δεν αφορά την Τουρκία… Ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα προφανώς και δεν ζητά τη γνώμη κανενός», υπογράμμισε.

Έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει στην αμυντική ενίσχυση της χώρας, καθώς και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κατά την τελευταία πενταετία, ενώ ψηλά στην γαλάζια ρητορική παραμένει η δημόσια ασφάλεια.

Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, αναζητά λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας. Σήμερα μάλιστα ο πρωθυπουργός θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν για τις συγκριτικές τιμές προϊόντων πολυεθνικών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Εάν έχουμε ενιαία αγορά, γιατί ανεχόμαστε διαφοροποίηση τιμών στα ελληνικά σουπερμάρκετ;» διερωτήθηκε και έκανε γνωστό πως θα ζητήσει ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για εναρμόνιση τιμών απέναντι στις πολυεθνικές. «Πρέπει να βάλουμε την ΕΕ μπροστά σε αυτό τον αγώνα κατά της ακρίβειας», υπογραμμίζει και θεωρεί πως η  Ευρώπη «εκεί έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει. Είναι πολύ δύσκολο μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Η ακρίβεια, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι μεγάλο πρόβλημα. Το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε πολύ καλά ότι δοκιμάζει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, κάποιες αποδίδουν περισσότερο, κάποιες αποδίδουν λιγότερο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v