Η οικονομία, οι Ευρωεκλογές και τα εθνικά θέματα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ.
«Πρώτον, είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση, δεύτερη παρατήρηση, στους τελευταίους 14 με 15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εκτός από την έλλειψη έντασης στο Αιγαίο, έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία και τρίτον, η διευκόλυνση της βίζας που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ελληνικά νησιά.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια με τις κόκκινες γραμμές μας, με την αυτοπεποίθηση, με ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών μας. Χαιρετίζω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν μαζί μου. Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, της Ζακύνθου. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα προφανώς δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή, τίποτε δεν υποκρύπτεται πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
«Μόνη διαφορά μας η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρωθυπουργός. «Η αντιπολίτευση έχει ορθώσει ξαφνικά σημαία φτηνού πατριωτισμού ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα. Εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών "υπερήφανη εξωτερική πολιτική". Από την επίσκεψη αυτή η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα».
Βόρεια Μακεδονία
«Είχα προειδοποιήσει το ’19 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας με την οποία διαφωνούσαμε μας υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε» ανέφερε, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του» στο θέμα αυτό. «Ο προσδιορισμός "μακεδονικός" δυστυχώς κατοχυρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφωνία. Ο επιθετικός προσδιορισμός "μακεδονική εθνότητα" και "μακεδονική γλώσσα".
Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes (έναντι όλων), τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων…
Είναι μια πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες, αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η μάχη κατά της ακρίβειας και η «τοξική αντιπολίτευση»
Κοιτάζοντας προς τα δεξιά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «εξάρσεις του κ. Βελόπουλου» και εκτίμησε ότι «οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει υπεύθυνος πατριωτισμός».
Στο θέμα της ακρίβειας, έκανε γνωστό ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε «να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα στις χώρες-κράτη της Ε.Ε.». Η ακρίβεια, επανέλαβε, «είναι μεγάλο πρόβλημα» και «η απάντηση σε αυτήν είναι η αύξηση μισθών και διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμα και όταν η ακρίβεια αρχίσει να υποχωρεί».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποσχέσεις-προτάσεις του, που -όπως είπε- «ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 2,3 δισ. τον χρόνο, θα γυρνούσαμε στις εποχές που μας έβαλαν στην κρίση. Εχω αναλάβει τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε τις εποχές της χρεοκοπίας. Πρόκειται για μη κοστολογημένες προτάσεις, παντελώς ανεφάρμοστες».
Για την πρόταση μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρειάζονται άλλα 2 δισ. Να μας πουν από πού θα βρουν αυτά τα χρήματα, θεωρούν ότι υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη για να τα φορολογήσουν; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν πια, δεν μπορούν να λένε στους πολίτες αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της».
Ο μέσος οικογενειάρχης, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχει δυσκολίες ως προς το αποτέλεσμα μιας διεθνούς ακρίβειας, σίγουρα καλύτερα ζουν οι σχεδόν 500.000 συμπολίτες μας που βρήκαν δουλειά. Η πρώτη μας παρέμβαση από τη στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορά τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε εκ νέου.
Για το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, είπε πως «έχουν γίνει βήματα, σε κάποιους τομείς σημαντικά, όπως στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είναι ήδη αισθητή η παρουσία των αστυνομικών. Γίνεται καλύτερη κατανομή του δυναμικού της αστυνομίας στη χώρα. Στην οπαδική βία, η εικόνα των γηπέδων δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια».
Ερωτηθείς για την τοξικότητα του δημόσιου διαλόγου, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, σηκώνουμε το γάντι, η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο, δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση αυτής της κυβέρνησης να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν».
Παράλληλα, επισήμανε πως «θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο τουλάχιστον για τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας, γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα για όσους ζουν στην Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα επαναπατρισμού «σε όσους μπορεί να έχουν κάποιες επιμέρους δυσαρέσκειες με κάποιες κυβερνητικές πολιτικές».
Τόνισε δε πως «εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και το κλείνω το θέμα, είναι τιμητικό να συζητείται όχι από μένα ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκής θέσης, αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού».
Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, σημείωσε ότι «έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα», ενώ για τις εθνικές εκλογές του 2027, ανέφερε: «Γιατί μιλάμε από τώρα; Αλαζονικό είναι να συζητάμε από τώρα τι θα συμβεί τότε, είμαι πρόεδρος της ΝΔ, εν ενεργεία πρωθυπουργός, έχω κερδίσει δύο εκλογές. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο έμπειρος και ενδεχομένως πιο δημιουργικός».
ΣΥΡΙΖΑ: Κοκτέιλ από ψέματα σερβίρει ο Μητσοτάκης
«Ένα κοκτέιλ, από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση «σέρβιρε» σήμερα στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ». αναφέρει ανακοίνωση του του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Αναλυτικά:
«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, κάποια στιγμή, ότι δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες πως ζουν σε μια ουτοπική κοινωνία, επειδή έτσι δείχνουν τα γραφήματα που του φτιάχνουν.
Θα πρέπει, επίσης, να αρχίσει να σέβεται περισσότερο τη νοημοσύνη των πολιτών και να μην χρησιμοποιεί ψέματα ως επιχειρήματα, όπως ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πει μία λέξη για την Ευρώπη. Ήδη από τα μέσα Μαρτίου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διατύπωσε ολοκληρωμένες θέσεις και στόχους για την Ευρώπη, δια του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη και είναι το μοναδικό κόμμα που το έχει κάνει.
Σε αντιδιαστολή, έχουμε την καταδίκη της χώρας με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα του κράτους δικαίου και τον Κ. Μητσοτάκη να υπερηφανεύεται για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του. Άραγε έχει καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη;
Δυστυχώς, η δυσκολία κατανόησης αφορά και στο εσωτερικό της χώρας. Σε εστίαση και τουρισμό δεν πάνε οι νέοι άνθρωποι για μεροκάματο, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας, και ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αντιμετώπισε την ανεργία! Υπερηφανεύεται ότι ο ίδιος προσωπικά διαπραγματεύτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, διεκδικώντας, ουσιαστικά, τα «εύσημα» της χρηματοδοτικής κάλυψης μόλις του 0,02% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του.
Κάνει λόγο για την ασφάλεια των πολιτών προβάλλοντας εμμονικά τις εκκενώσεις των καταλήψεων, ενώ μια γυναίκα βρέθηκε σήμερα το πρωί δολοφονημένη μέσα στη μέση του δρόμου. Κατά τα άλλα, ευχολόγια, μετά από μια ολόκληρη πενταετία, για καλύτερη αστυνόμευση και αναφορά σε πολλές παρεμβάσεις «που δρομολογούνται».
Βεβαίως, για την μεγάλη ακρίβεια που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται, μετά από δύο και πλέον χρόνια υψηλού πληθωρισμού, να στείλει μια επιστολή στην κ. ντερ Λάιεν για τις διαφορετικές τιμές σε διαφορετικές αγορές της Ευρώπης.
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μηστοτάκης μίλησε για βελτίωση επικαλούμενος τις μηδενικές παραβιάσεις, όταν χτες, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, είχαμε 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η Τουρκία υπονομεύει τη Διακήρυξη των Αθηνών και η κυβέρνηση επιμένει να τηρεί στάση εφησυχασμού και υποβάθμισης των προκλήσεων.
Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών επιμένει στη μη κύρωση των μνημονίων που προβλέπει αυτή, εκτιμώντας ότι η κωλυσιεργία από την πλευρά μας είναι η ενδεδειγμένη στάση απέναντι στις ανακολουθίες των εθνικιστών του αδελφού κόμματος της ΝΔ, VMRO.
Ως προς τον χαρακτήρα των Ευρωεκλογών, ενώ ο ίδιος τους προσδίδει εθνικά στοιχεία, δηλώνει πως «αναγκάζεται» να θέσει ζήτημα «πολιτικής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης από το αποτέλεσμα.
Είναι πολλοί οι λόγοι για να καταψηφιστεί η ΝΔ στις 9 Ιουνίου, αλλά ο κυριότερος είναι, όπως αποδεικνύουν τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, ότι ούτε στο εσωτερικό, μα ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί παρεμβάσεις για μια καλύτερη ζωή. Είναι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που μπορούν να ορίσουν μια τέτοια πορεία για τη χώρα και τους πολίτες της».