Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προσδοκά η Αθήνα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον η συνάντηση των δύο ηγετών. Οι προηγούμενες δύσκολες στιγμές τους και οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Το αγεφύρωτο χάσμα στο Κυπριακό.

Τι προσδοκά η Αθήνα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Δύο σχεδόν μήνες μετά τη δίωρη συνάντησή τους στην Άγκυρα και οκτώ μήνες ύστερα από τη συμφωνία τους για τη Διακήρυξη των Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν, αυτή τη φορά σε ουδέτερο έδαφος και με περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν και πάλι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, σε μια σύντομη -κατά τα φαινόμενα- συνάντηση, χωρίς να αναμένονται κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα γίνει μια επισκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος και των ήρεμων νερών στο Αιγαίο, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο, και πάλι στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη σημερινή συνάντηση, που θα γίνει λίγο πριν το επίσημο δείπνο που θα παραχωρήσει στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα πλαισιώνουν οι στενοί τους συνεργάτες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι δύο διπλωματικοί τους σύμβουλοι Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αντίστοιχα.

Πηγές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «πάντα καλοδεχούμενες αυτές τις συναντήσεις» και επαναλαμβάνουν την πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί.

«Πενήντα χρόνια μετά»

Για τις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα μίλησε και χθες ο κ. Μητσοτάκης, στο Council of Foreign Relations, συζητώντας με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Υπενθύμισε ότι «περάσαμε δύσκολες στιγμές τρία χρόνια, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε».

Οι θεμελιώδεις θέσεις της Τουρκίας, όπως είπε, «δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα».

Οι δύο ηγέτες σε δέκα μέρες θα βρεθούν και στην Κύπρο, για την επέτειο της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τούρκος πρόεδρος στα κατεχόμενα.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος χθες στο Κυπριακό, επισήμανε ότι «πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κατεχόμενη», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι ένα από τα θέματα που υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα με την Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν, μία μέρα πριν μεταβεί στις ΗΠΑ, να το αποδεικνύει ξανά: «Η ‘Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας… Προσπαθούμε για το πώς να τη φέρουμε στο σημείο της πλήρους ένταξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, θα έχει ανοιχτή συζήτηση με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v