Η προχθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και η κατ’ ουσίαν επιβεβαίωση της επιστροφής του στα δημόσια πράγματα αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό και επαναπροσδιορίζει τη στάση του συνόλου των κομμάτων.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σίγουρα δεν εξεπλάγησαν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δεδομένου ότι από καιρό ο πρώην πρωθυπουργός είχε δείξει πως «ψαχνόταν» για την νέα ευκαιρία που αναζητούσε μετά την τετραετία 20215-2019 και τελικά την βρήκε, με αφορμή τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις των κομμάτων της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.
Με φόντο και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (στην χθεσινή έρευνα της Interview για την Political το 80% τάσσεται αρνητικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα), στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν τα δεδομένα και έχουν αποφασίσει να τον στοχοποιούν σε κάθε ευκαιρία, με αιχμή του δόρατος το… παρελθόν και τα πεπραγμένα του.
Ούτε λίγο ούτε πολύ στην κυβέρνηση θεωρούν τον πρώην πρωθυπουργό ως τον «πιο ασφαλή» αντίπαλο, καθώς έχει δοκιμαστεί στη διακυβέρνηση της χώρας, οι μνήμες είναι νωπές και εγείρει -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- δυσμενείς συνειρμούς στο εκλογικό σώμα. Ιδίως οι μετριοπαθείς πολίτες -και σε μεγάλο βαθμό και οι αναποφάσιστοι- δύσκολα θα δουν θετικά τον κ. Τσίπρα, είναι η εκτίμηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, παρόλο που αυτός δεν μιλά πια για «αριστερά», αλλά για «προοδευτική απάντηση απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές», προσβλέποντας σε τμήμα του κεντρώου χώρου.
Η επιστροφή Τσίπρα, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, θα σημάνει ίσως τον δεύτερο πόλο που λείπει αυτή τη στιγμή από το πολιτικό σύστημα, θα συσπειρώσει αυτομάτως τη ΝΔ και θα φέρει πίσω σε αυτήν και πρώην ψηφοφόρους της που για διαφόρους λόγους έχουν τελευταία απομακρυνθεί.
Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο 48ωρο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη κυβερνητική επίθεση από κορυφαία στελέχη προς τον κ. Τσίπρα, τακτική που αναμένεται να συνεχιστεί και πιθανότατα να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.
Κωστής Χατζηδάκης, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Κοντογεώργης εξαπέλυσαν ομαδικό πυρ κατά του πρώην πρωθυπουργού: «Δεν βλέπω κάποια εντυπωσιακή υποδοχή του κυρίου Τσίπρα», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για « γνωστά αριστερά φληναφήματα περί δήθεν φορολόγησης του πλούτου και "πατριωτικού καθήκοντος" των επιχειρήσεων να πληρώνουν τους φόρους τους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για δικαίωμα του κ. Τσίπρα «να λανσάρει κάτι καινούργιο, αλλά η ιστορία έρχεται να διαψεύσει κάθε λέξη που λέει σε κάθε νέα του τοποθέτηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: «Δεν μπορώ να δεχθώ πώς μπορεί να ενώσει με έναν διχαστικό λόγο, έστω αυτό που αντιλαμβάνεται εκείνος ως προοδευτικό χώρο», σχολίασε.
«Μας βρήκε έτοιμους»
Στην Χαρ. Τρικούπη παρακολουθούν εδώ και καιρό τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και, κατά τις πληροφορίες, τα στελέχη της δεν είχαν πεισθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα προχωρούσε στο δικό του εγχείρημα μετά τις εθνικές εκλογές.
Έτσι κι αλλιώς, το επίμονο αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και η άρνηση σε κάθε κάλεσμα για προοδευτική συνεργασία, είχε οδηγήσει σχεδόν ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος να παραπέμπει διαρκώς στην “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” ή “Τσίπρα-Καμμένου” με αρνητική χροιά, φυσικά.
Ως εκ τούτου, η αίσθηση που πέρασε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από την προχθεσινή του ομιλία ότι είναι περίπου έτοιμος για το επόμενο βήμα του, “μας βρήκε έτοιμους να τον αντιμετωπίσουμε”, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στην πραγματικότητα, όμως, τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν βοηθούν σ΄ αυτή την αντιμετώπιση: οι απαντήσεις στο ερώτημα “εάν θα ψηφίσετε ένα “κόμμα Τσίπρα” κινούνται κατά 20% στο “ναι ή μάλλον ναι”, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε ισχνά ποσοστά 11-13% (με αυξομειώσεις).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠου σημαίνει πως όταν το εν λόγω νέο κόμμα κάνει επίσημη εμφάνιση και βγάλει μπροστά νέα πρόσωπα, οι προϋποθέσεις να “χτυπήσει” αξιόλογο ποσοστό στις εκλογές είναι πολλές.
“Τα πράγματα θα ήταν εύκολα εάν ο Τσίπρας επέστρεφε απλώς στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και επέστρεφαν σ΄ αυτόν τα πρώην στελέχη που ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλούσαμε για reunion χωρίς πιθανότητες επιτυχίας”, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Και, όπως προκύπτει, αυτό που εύχονται είναι να αποδειχθεί το κόμμα Τσίπρα… reunion του παλιού ΣΥΡΙΖΑ.
“Η Δημοκρατική Παράταξη έχει αρχηγό, νέο πολιτικό προσωπικό και πρόγραμμα διακυβέρνησης. Γι' αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δέχονται μία πολύ μεγάλη επίθεση από οικονομικά συμφέροντα”, ήταν η πρώτη αντίδραση (μετά την ομιλία Τσίπρα) του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά.
Ενώ ο προκάτοχός του, Θανάσης Γλαβίνας, προχώρησε με βεβαιότητα στην εκτίμηση ότι “ο κ. Τσίπρας δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στη ζωή της χώρας”.
Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, έχοντας μάλλον μεριμνήσει να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη (στο Kontra) αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα, επιχείρησε να αποδομήσει την επιστροφή του, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά.
"Αν νομίζουν κάποιοι ότι το αντίδοτο σε αυτούς που είναι σήμερα στην κυβέρνηση, είναι κάποιοι άλλοι οι οποίοι έκαναν ό,τι έκαναν και αυτοί σε μια άλλη περίοδο, όπως με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, νομίζω δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Εδώ πρέπει να υπάρξουν υγιείς δυνάμεις, φρέσκες, προοδευτικές, με ενσυναίσθηση, χωρίς λαϊκισμό, χωρίς διχόνοια, που να ενώσουν το λαό μας σε ένα σχέδιο ανατροπής μιας κατάστασης βουτηγμένης στη διαφθορά και στην αναξιοκρατία”, τόνισε.
Σε αυτό τον καμβά θα κεντάει πλέον η Χ. Τρικούπη και, μάλιστα, με πιο πυκνές “βελονιές”, εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι ένα τμήμα των ημέτερων ψηφοφόρων που προτάσσει την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα “κοιτάξει” με ενδιαφέρον το εγχείρημα του κ. Τσίπρα.