Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θα θερίσει τον Ιούνιο για να... τρυγήσει Σεπτέμβριο

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος. Ο λόγος της επίσπευσης και ο στόχος: «κυβερνώσα Αριστερά της νέας εποχής για να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη και όχι να τον αντιπολιτεύεται».

Τσίπρας: Θα θερίσει τον Ιούνιο για να... τρυγήσει Σεπτέμβριο
Με τη φράση “η σπορά έγινε, τώρα είναι η ώρα του θερισμού”, ο Αλέξης Τσίπρας ακούμπησε το κουμπί που θα πατήσει σε λίγες εβδομάδες παρουσιάζοντας, επισήμως πια, το νέο κόμμα του.

Κι αν “ο Ιούνιος ο θεριστής” είχε προαναγγελθεί από το περιβάλλον του ως ο μήνας των επίσημων ανακοινώσεων, ο ίδιος παρέπεμψε … στον Σεπτέμβριο τον τρυγητή θέτοντας ως πήχυ την αρχή του τέλους της σημερινής κυβέρνησης: “Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αισιοδοξούμε όχι ότι δεν θα είναι πια μόνος ο κ. Μητσοτάκης χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά ότι θα υπάρχει η παράταξη που θα μπορεί να τον κερδίσει”, τόνισε χθες από το Χαλάνδρι, καθώς φέρεται να θεωρεί “κλειδωμένες” τις πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου

Γι΄αυτό και έδωσε έμφαση στην “κυβερνώσα Αριστερά της νέας εποχής”, με πιο συγκροτημένο και επεξεργασμένο πρόγραμμα χωρίς λάθη του παρελθόντος (“δεν θα βρούμε τα λεφτά από την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, μόνο στο 1% των μεγάλων επιχειρήσεων να αυξήσεις την φορολογία, αρκεί”).

Οι εκτιμήσεις για πρόωρες, φθινοπωρινές, κάλπες οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στην απόφαση να “τρέξει” τη δημιουργία του νέου κόμματος, δεδομένου ότι οι προ διμήνου διαρροές ήταν κατηγορηματικές ότι δεν θα έκανε το βήμα μέσα στο καλοκαίρι.

Πλέον, τις τελευταίες ημέρες οι συνομιλητές τους διαβεβαίωναν ότι “το κόμμα είναι έτοιμο ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά και αυτό που απομένει είναι η παρουσίαση του ονόματος, της διακήρυξης και του κεντρικού επιτελείου”.

Νέες αιχμές στη σημερινή αντιπολίτευση

Με τη φράση “ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πια μόνος χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση”, ο κ. Τσίπρας υπονόησε εκ νέου (σ.σ. το έχει διατυπώσει πιο καθαρά σε άλλες παρεμβάσεις) ότι σήμερα υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έρχεται να καλύψει το νέο κόμμα.

Η θέση αυτή αποτελεί έμμεση πλην σαφή κριτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά, αφού όλοι μαζί, αθροιστικά, δεν αποτελούν κίνδυνο για την κυβέρνηση όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Είναι ενδεικτική η οργή που προκάλεσε στη Χαρ. Τρικούπη η εν λόγω κριτική, τόσο παλαιότερα όσο και χθες που την παρέθεσε σε δηλώσεις του ο (“τσιπρικός”) εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Ζαχαριάδη έδειξε, πίσω από τις γραμμές, ότι το υπό ανακοίνωση “κόμμα Τσίπρα” δεν θα συνεχίσει τις προ 2023 εκκλήσεις για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων: “το κάναμε, προσκρούσαμε στην πεισματική άρνηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τέλος”, λένε αρμόδιοι παράγοντες, με την παραδοχή ότι εκείνη η τακτική συνέβαλε στην εκλογική ήττα, καθώς οι πολίτες ήθελαν καθαρή κυβερνητική λύση.

Να σημειωθεί ότι της ομιλίας Τσίπρα στο Χαλάνδρι προηγήθηκε πάνελ ομιλητών, στο οποίο μετείχαν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο αρχιτέκτονας και πολιτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Αλεξάκος και η δικηγόρος Άννα Παπαδοπούλου (σ.σ. παραιτήθηκε προ ημερών από το ΠΑΣΟΚ όπου ήταν αναπληρώτρια υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης).

Στο πάνελ μετείχαν επίσης ο ηθοποιός και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, Χάρης Μαυρουδής, ο χειρούργος Σπύρος Δρίτσας και η Φωτεινή Κουμαλάτσου, ειδική Γραμματέα ΔΣ Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ. Συντονιστής ήταν ο σκηνοθέτης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Μουμουλίδης.

Όπως σημειώσαμε χθες το βράδυ, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο