Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Η ΕΚΤ καθορίζει τις εξελίξεις

Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, λόγω όχι τόσο των επιτοκίων όσο των ανακοινώσεων του κ. Τρισέ για την αποδοχή ομολόγων ως εγγυήσεων στα προγράμματα δανεισμού της τράπεζας.

Αγορές: Η ΕΚΤ καθορίζει τις εξελίξεις
Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ λόγω όχι τόσο των επιτοκίων, τα οποία αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα στο 1%, όσο των ανακοινώσεων του κ. Τρισέ για την αποδοχή ομολόγων ως εγγυήσεων στα προγράμματα δανεισμού της τράπεζας.

Η ανακοίνωση για τα επιτόκια πραγματοποιείται στις 14:45 ώρα Ελλάδος και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Τρισέ θα ξεκινήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του νέου τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ θα κάνει δεκτά ομόλογα ως εγγυήσεις για να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κ. Τρισέ θα ανακοινώσει είτε ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με τον βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, προκειμένου κάποια τράπεζα να προσφέρει ομόλογα ως εχέγγυα για να δανειστεί, είτε, εάν μία χώρα έχει ιδιαίτερα χαμηλή αξιολόγηση, τα ομολογά της θα αγοράζονται από την ΕΚΤ στο 90% και όχι στο 100% της αξίας της.

Αμετάβλητα διατήρησε, στο 0,5%, τα βασικά επιτόκια της Βρετανίας η Τράπεζα της Αγγλίας. Άλλωστε, κορυφαία στελέχη της BoE έχουν ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις για καμία αλλαγή στη νομισματική της πολιτική ή στο πρόγραμμα στήριξης πριν από τις εκλογές στη Βρετανία που πραγματοποιούνται στις 6 Μαΐου.

Σαφώς στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής και η ανακοίνωση της πορείας των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που πραγματοποιείται στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v