Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υποβάθμιση της Ισπανίας προχώρησε η Moody΄s

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας προχώρησε η Moody's. Η νέα αξιολόγηση είναι "Αa1" με σταθερό outlook. Προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1% για τα επόμενα χρόνια.

Σε υποβάθμιση της Ισπανίας προχώρησε η Moody΄s
Ο οίκος Moody's προχώρησε τελικά σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που επικρατούσαν στις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Η αξιολόγηση της χώρας από "ΑΑΑ" αναθεωρείται σε "Αa1" με σταθερό outlook και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Moody's "η δέσμευση της κυβέρνησης της Ισπανίας προς τη μείωση του ελλείμματος είναι ο βασικός παράγοντας για την υποβάθμιση της αξιολόγησης κατά μόνο μία βαθμίδα".

Η Moody’s είχε θέσει εδώ και τρεις μήνες σε καθεστώς αναθεώρησης την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αιτίες της υποβάθμισης είναι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και "οι προκλήσεις που δημιουργούνται (από την αδύναμη ανάπτυξη) για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης", ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για "σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος της κυβέρνησης".

Βάσει των εκτιμήσεων της Moody’s, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ισπανίας θα περιορίζεται στο 1% κατά μέσο όρο τα επόμενα χρόνια. "Η Ισπανία θα χρειαστεί περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμά της" αναφέρει η αναλύτρια του οίκου, κ. Κatrhin Muehlbronner, στο Reuters και συμπληρώσε: "Μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσπάθειας βασίζεται γι' αυτόν και τον επόμενο χρόνο στην αύξηση της φορολογίας, που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια".

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας έχει ήδη αντιδράσει στην ανακοίνωση της Moody’s, χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά απαισιόδοξη.

Παρ' όλα αυτά, δηλώνει ικανοποίηση από την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου για τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v