Wen Jiabao: "Μη μας πιέζετε για το γουάν"

Ενδεχόμενη ανατίμηση του γουάν ή επιβολή κυρώσεων στις κινεζικές εισαγωγές θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στην Κίνα και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Wen Jiabao.

Wen Jiabao: Μη μας πιέζετε για το γουάν
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Wen Jiabao ως προς τις πιέσεις που δέχεται για ανατίμηση του γουάν, προειδοποιώντας για κοινωνική αναταραχή στην Κίνα που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη.

"Μη μας πιέζετε για το γουάν",
δήλωσε ο κ. Wen Jiabao ξεφεύγοντας από το κείμενο της ομιλίας του μιλώντας στις Βρυξέλλες. Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πως οι κινεζικές εξαγωγές έχουν πολύ μικρά περιθώρια κέρδους, τα οποία θα εκμηδενιστούν στην περίπτωση όπου υλοποιηθούν οι αμερικανικές απειλές για επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

"Πολλές από τις εξαγωγικές εταιρίες θα κλείσουν και οι εργάτες που έχουν μεταναστεύσει στα αστικά κέντρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωριά τους", σημείωσε και συμπλήρωσε: "Εάν στην Κίνα καταγραφεί κοινωνική και οικονομική αναταραχή, τότε θα υπάρξει καταστροφή για τον κόσμο".

Μία ημέρα νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με μπαράζ δηλώσεων ζητούσαν εμμέσως πλην σαφώς από το Πεκίνο να απελευθερώσει τη διαπραγμάτευση του γουάν - του οποίου η ισοτιμία είναι συνδεδεμένη με το δολάριο.

Το θέμα έχει προκαλέσει διεθνείς επιπτώσεις και οι κεντρικές τράπεζες αρκετών ασιατικών χωρών -εκ των οποίων και η Ιαπωνία- παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος για να χαλιναγωγήσουν τις ανοδικές πιέσεις στα νομίσματά τους και να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές τους. Ακόμα και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στους "Financial Times", προειδοποίησε για τον νέο διεθνή πόλεμο νομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v