Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό "όχι" στο ευρωομόλογο

Η Angela Merkel αποσαφήνισε πως το ευρωομόλογο δεν είναι η λύση στη δραματική κρίση της ευρωζώνης, επιμένοντας στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις Schaueble.

Γερμανικό όχι στο ευρωομόλογο
Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel αποσαφήνισε πως το ευρωομόλογο δεν είναι η λύση στη δραματική κρίση της ευρωζώνης, επιμένοντας πως τα κράτη-μέλη πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοσίων δαπανών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

"Η πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακολουθεί τις επιτάσεις των αγορών", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνεντευξή της στην κρατική ZDF και συμπλήρωσε: "Οι αγορές θέλουν να μας πιέσουν να κάνουμε ορισμένα πράγματα που δεν θα κάνουμε".

Η κ. Merkel υποστήριξε πως το ευρωομόλογο "θα μας οδηγήσει σε μία ένωση χρέους και όχι σε ένωση σταθερότητας", ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση τόσο με την Κομισιόν όσο και με άλλα κράτη-μέλη όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης των "27". "Το νόμισμά μας δεν στηρίζεται από μία πολιτική ένωση. Τώρα η πρόκληση είναι να γίνει το ευρώ ισχυρό μέσω μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας και ειδικότερα περισσότερων δεσμεύσεων", δήλωσε.
 
Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble, ο οποίος ανέφερε πως η ευρωζώνη θα μετατραπεί σε κοινότητα πληθωρισμού σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης για ευρωομόλογο, χωρίς να έχουν τεθεί πρώτα υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά. Δήλωσε, ωστόσο, ότι ελπίδα του είναι πως η ευρωζώνη θα εξελιχθεί σε πολιτική ένωση. "Ως πολίτης, δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ιδέα για Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών", σημείωσε, συμπληρώνοντας: "Ως υπουργός Οικονομικών, όμως, πρέπει να πω ότι είναι καθήκον μας να λύσουμε τώρα τα προβλήματα το ταχύτερο δυνατό βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών".

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Schaueble δήλωσε πως η αντίδραση των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν υπερβολική, υποστηρίζοντας πως το ευρώ παραμένει σταθερό νόμισμα που έχει την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v