Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία(;) Γάλλων-Γερμανών για EFSF 2 τρισ.

Σε ενίσχυση της δύναμης πυρός του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ κατέληξαν Γερμανία-Γαλλία, λέει η Guardian. Eπιλέγουν μοντέλο "Allianz" με ασφάλιση των ομολογιούχων. Στο 9% το core tier 1 των τραπεζών. Αντιδράσεις και διαψεύσεις.

Συμφωνία(;) Γάλλων-Γερμανών για EFSF 2 τρισ.
Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει την ενίσχυση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για έξοδο από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Τις πληροφορίες αναφέρει η Guardian επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην Ευρωπαϊκη Ένωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εξελίξεις έτρεξαν τις τελευταίες ώρες καθώς έγινε σαφές ότι οι πιέσεις προς τη Γαλλία αυξάνονται μετά την προειδοποίηση της Moody’s ότι θέτει υπό εξέταση την οικονομία της χώρας, γεγονός που απειλεί την αξιολόγηση ΑΑΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα spreads των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών στις 114 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά και στις διαρροές από τη γερμανική πλευρά ότι η σύνοδος της Κυριακής δεν θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης.

Το σχέδιο που προκρίνεται έχει δύο μορφές:

Πρώτον,
το EFSF θα αποκτήσει επιπλέον δυνατότητες, οι οποίες θα του επιτρέπουν να προσφέρει εγγυήσεις (first-loss guarantees) στους κατόχους ομολόγους, είτε είναι κράτη είτε ιδιώτες επενδυτές. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα πενταπλασιαστεί η δύναμη πυρός του ταμείου (σήμερα είναι 440 δισ. ευρώ). Έτσι, το EFSF θα γίνει ουσιαστικά σχήμα ασφάλισης (κατά τα πρότυπα του σχεδίου της Allianz) και θα ξεπεράσει τον σκόπελο της ΕΚΤ, που δεν επιθυμεί τη μετατροπή του ταμείου σε τράπεζα.

Δεύτερον, το Βερολίνο και το Παρίσι συμφώνησαν ότι οι τράπεζες πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν και να ανεβάσουν τον δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%. Εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν είναι πιο κοντά στο ποσό των 100 δισ. ευρώ αντί των 200 δισ. ευρώ που ανέφερε πρόσφατα το ΔΝΤ.

--- Διαψεύδουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Σύμφωνα πάντως με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Dow Jones, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το θέμα, το οποίο παραμένει ανοιχτό. Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, δήλωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία για αύξηση του μεγέθους του EFSF.

Διαψεύδοντας το δημοσίευμα της Guardian, μία από τις πηγές δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι λάθος, δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

Η άλλη πληγή δήλωσε πως δεν είναι απλή περίπτωση πολλαπλασιασμού της δυνατότητας χρηματοδότησης του EFSF. «Είναι αφελές να σκέφτεστε ότι μπορείτε να κάνετε αυτούς τους υπολογισμούς και να καταλήξετε σε ένα ωραίο και στρογγυλό 2 τρισ. ευρώ. Δεν είναι τόσο απλό», υποστήριξε.

Όπως επισημαίνει το Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πως οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανόν να αυξήσει το fund κατά περίπου 3 - 5 φορές, όμως η αύξηση αυτή δεν θα αφορά σε ολόκληρο το ποσό και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση της «δύναμης πυρός» του EFSF κοντά στο 1,5 τρισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v