Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαγειρέματα και κόντρες στο παρά πέντε

Διαφωνίες του γαλλογερμανικού άξονα λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο. Δεν δίνει «ρευστό» η Γερμανία. Αναζητείται η φόρμουλα για ενίσχυση του EFSF με λογιστικές αλχημείες και παροχή εγγυήσεων. Οι πρώτες κινήσεις Ντράγκι.

Μαγειρέματα και κόντρες στο παρά πέντε
Τρεις μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και οι ηγέτες εξακολουθούν να μην τα βρίσκουν σε κρίσιμες λεπτομέρειες. Χθες το απόγευμα στη Φρανκφούρτη, στην τελετή τίμησης του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν όλοι εκεί. Κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών και αρχηγοί κρατών των «μεγάλων» χωρών.

Οι απειλές του οίκου αξιολόγησης Moody's για υποβάθμιση της Γαλλίας ανάγκασαν και τον κ. Νικολά Σαρκοζί να πραγματοποιήσει μη προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φρανκφούρτη. Στο κτίριο της όπερας όπου γινόταν η βράβευση Τρισέ, ο κ. Σαρκοζί, η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση για να χαράξουν κοινή πορεία εν όψει της συνόδου κορυφής.

Οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά για οριστική λύση, κυρίως στο θέμα ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ντράγκι, που θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου, ετοιμάζει νέο πακέτο έκτακτων μέτρων που θα επιτρέπει τη διοχέτευση απεριόριστης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, προωθείται η πρόταση για συμμετοχή του προσωρινού μηχανισμού EFSF στην εγγύηση κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών κατά 20% - 40% της αξίας τους. Οι προσπάθειες και οι πιέσεις για να λειτουργήσει ο μηχανισμός ως τράπεζα όχι μόνο συναντούν τις αντιρρήσεις των Γερμανών και της ΕΚΤ, αλλά και σκοντάφτουν κυρίως στην ευρωπαϊκή συνθήκη που το απαγορεύει ρητά.

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι η ενίσχυση των κονδυλίων του EFSF, καθώς η Γερμανία παραμένει κάθετα αρνητική στην προοπτική να δώσει περισσότερα κονδύλια σε ρευστό. Συζητά όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, την προοπτική να αυξηθούν οι εγγυήσεις και να δοθούν, μέσω «δημιουργικής λογιστικής» και χρηματοοικονομικών εργαλείων, ποσά από τον μηχανισμό για τις ανακεφαλαιοποιήσεις μερικών ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όμως, αγκάθι μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας παραμένει το στάδιο στο οποίο θα παρεμβαίνει το EFSF. Το Παρίσι επιθυμεί να θεσπίσει κριτήρια που θα φωτογραφίζουν συγκεκριμένες τράπεζες ώστε να λάβουν αμέσως βοήθεια. Αντιτίθεται όμως το Βερολίνο, που θέλει την επιλογή παρέμβασης του μηχανισμού ως ύστατο στάδιο.

Πάντως, ο εκνευρισμός του κ. Σαρκοζί είναι εμφανής. Χθες, κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις της Moody's, μίλησε για καταστροφή της Ευρώπης εάν δεν σωθεί το ευρώ. Οι δραματικοί τόνοι του δεν πέρασαν απαρατήρητοι. Τη στιγμή μάλιστα όπου η κ. Μέρκελ την ίδια ώρα επέμενε να δηλώνει ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Ωστόσο, παρόμοιο σκηνικό, με δραματοποιημένους τόνους, εκκλήσεις και βολές κατά οίκων, είχαμε και στις προηγούμενες συνόδους κορυφής, ειδικά πριν από την 21η Ιουλίου. Όμως, τρία χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στην Ε.Ε., οι αρχηγοί κρατών δεν έλαβαν καμία απολύτως απόφαση για τη ρύθμιση της λειτουργίας των οίκων.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το κούρεμα

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν πραγματοποιεί επαφές με τραπεζίτες, ώστε να αυξηθεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και στο 40%. Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας, το κούρεμα μπορεί να γίνει με βάση τη συμφωνία του PSI, σε εθελοντική βάση, μέσω μείωσης του επιτοκίου κατά 1% και επιμήκυνσης των λήξεων κατά μία δεκαετία.

Πάντως, οι τραπεζίτες συνδέουν τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος με μια πειστική πρόταση για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και με εγγυήσεις σε περίπτωση πιθανού κουρέματος του χρέους άλλων προβληματικών χωρών.

Εν τω μεταξύ, από χθες έχουν στα χέρια τους την έκθεση της Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το σκέλος που αφορά στην έκτη δόση αναμένεται να είναι θετικό και η εκταμίευσή της θα λάβει το πράσινο φως από το Εurogroup της Παρασκευής.

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v