Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για πακέτα διάσωσης από ΕΚΤ μέσω ΔΝΤ!

Τη δυνατότητα να παράσχει η ΕΚΤ δάνεια στο ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση ακόμα και των μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης εξετάζει η ΕΕ και το Ταμείο. Κλειδί, ότι παρακάμπτονται οι νομικοί περιορισμοί της τράπεζας.

Σχέδιο για πακέτα διάσωσης από ΕΚΤ μέσω ΔΝΤ!
Τη δυνατότητα να παράσχει η ΕΚΤ δάνεια στο ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση ακόμα και των μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης εξετάζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ταμείου, σύμφωνα με δηλώσεις τους στο Reuters.

"Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις γι' αυτό το θέμα. Θα ήταν ένας τρόπος για να παρακάμψουμε τους νομικούς περιορισμούς της ΕΚΤ", ανέφερε ένας από αυτούς.

Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση της ΕΚΤ έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος καθώς κλιμακώνεται η κρίση, αλλά οι νόμοι της Ε.Ε. απαγορεύουν τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν ρητά τη "νομισματική χρηματοδότηση" κρατών μέσω της ΕΚΤ με την απευθείας αγορά κρατικού χρέους.

Η παροχή δανείων στο ΔΝΤ από την ΕΚΤ θα παρέκαμπτε αυτό το πρόβλημα, σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους, καθώς το άρθρο 23 της ΕΚΤ αναφέρει ότι "η ΕΚΤ μπορεί να προβεί σε όλα τα είδη τραπεζικών συναλλαγών με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού και της πίστωσης".

Σύμφωνα με τους F.T., η χρηματοδότηση του ΔΝΤ από την ΕΚΤ μπορεί να είναι και ένας τρόπος να παρακαμφθεί το αμφιλεγόμενο EFSF και να πειστούν να επενδύσουν στη διάσωση της Eυρώπης και αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Τα σχέδια χρηματοδότησης του ΔΝΤ από την ΕΚΤ δεν αποκλείεται να συνδέονται και με την αντικατάσταση του Ευρωπαίου διοικητή του ταμείου Antonio Borges από τον Reza Moghadam, στέλεχος που σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στην εφαρμογή εργαλείων του ΔΝΤ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο κ. Borges πριν από έναν μήνα είχε αναγκαστεί να διαψεύσει δηλώσεις του για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v