Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: "Καμπανάκι" και για την αξιολόγηση του EFSF

Στα πρόθυρα υποβάθμισης θέτει η S&P και την αξιολόγηση ΑΑΑ του προσωρινού ταμείου διασώσεων EFSF, μετά από χθεσινή ανάλογη απόφαση για 15 οικονομίες της ευρωζώνης.

S&P: Καμπανάκι και για την αξιολόγηση του EFSF
Στα πρόθυρα υποβάθμισης θέτει η S&P και την αξιολόγηση ΑΑΑ του προσωρινού ταμείου διασώσεων EFSF, μετά από χθεσινή ανάλογη απόφαση για 15 οικονομίες της ευρωζώνης.

Η τοποθέτηση του EFSF σε "creditwatch negative" σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 50% για υποβάθμιση βραχυπρόθεσμα σε χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

"Η υποβάθμιση θα μπορούσε να είναι μία ή δύο βαθμίδες", σημειώνει η S&P.   

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση του EFSF ενδέχεται να υποβαθμιστεί εάν υποβαθμιστεί η αξιολόγηση μιας ή δύο χωρών από τα κράτη της ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η S&P αναμένεται να διατηρήσει το EFSF σε "creditwatch negative" για 90 ημέρες, όσο θα χρειαστεί για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των χωρών που εγγυώνται τις εκδόσεις του ταμείου. 


Η κρίση του ευρώ είναι κρίση διακυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, Moritz Kraemer, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε κρίση διακυβέρνησης και διοίκησης.

H κρίση στην ευρωζώνη έχει αποκτήσει συστημικό χαρακτήρα και δεν έχει να κάνει τόσο με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, υπογράμμισε ο κ. Kraemer.

Ο κ. Kraemer ανέφερε ότι οι αποσπασματικές και διστακτικές αντιδράσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας συνέβαλαν στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος αποτελεί ευκαιρία να ανατραπεί η αντίληψη ότι η διαχείριση της κρίσης υπήρξε ως τώρα αμυντική.

"Αυτή η σύνοδος προσφέρει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις να υπερβούν τις διαφωνίες τους και να υπερβούν τις τοπικές αντιδράσεις στην κρίση", σημείωσε ο κ. Kraemer.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μια αποτυχημένη σύνοδος αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξει επιδείνωση της κρίσης και της εμπιστοσύνης των αγορών και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι την Παρασκευή. 

Γαλλία: Οι αντοχές εξαντλούνται, λέει η Fitch

Τα θεμελιώδη της Γαλλίας υποστηρίζουν την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, αλλά πλέον το περιθώριο απορρόφησης νέων σοκ είναι πολύ περιορισμένο, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της Fitch στο Reuters.

"Η κυβέρνηση της Γαλλίας έκανε σημαντικά βήματα στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των σχεδίων δημοσιονομικής σύγκλισης και η αξιολόγηση ΑΑΑ στηρίζεται από τα ισχυρά θεμελιώδη, παρά την κρίση της ευρωζώνης", σημείωσε η Maria Malas - Mroueh.

"Ωστόσο, το περιθώριο απορρόφησης επιπρόσθετων σοκ, εάν η κρίση επιδεινωθεί, έχει περιοριστεί πολύ", είπε. 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v