Γερμανική αντίθεση συνδυασμού EFSF,ESM -Bloomberg

Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στον συνδυασμό του προσωρινού μηχανισμού διασώσεων EFSF και του μόνιμου μηχανισμού ESM, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Γερμανική αντίθεση συνδυασμού EFSF,ESM -Bloomberg
Σκληρές διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της καθοριστικής για το μέλλον της ευρωζώνης, συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Μετά τη προχθεσινή γαλλο-γερμανική συνάντηση, σειρά εξελίξεων και φημών δίνουν μια εικόνα για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν στην σύνοδο κορυφής, προκαλώντας ανάλογες αντιδράσεις και στις αγορές.

Το πλαίσιο καθόρισε μέχρι το μεσημέρι το δημοσίευμα των Financial Times ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας σχεδιάζει ένα δυνατό «μπαζούκα» για να καταπολεμήσει την κρίση.

Στην συνέχεια, ωστόσο την εικόνα "ανέτρεψε" δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο διαψεύδεται ότι θα γίνει αποδεκτή η παράλληλη λειτουργία του παλαιού και του νέου ταμείου διασώσεων, του EFSF και του ESM.

Επιπλέον, η Γερμανία φέρεται να επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή αλλαγή της συνθήκης που διέπει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τουλάχιστον δεσμευτική νέα συνθήκη για την ευρωζώνη, διαψεύδοντας προηγούμενες υποθέσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Herman Van Rompuy, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία μέσω δευτερογενών νομοθετικών διαδικασιών και όχι με επίσημη μεταβολή της συνθήκης.

Αναλυτικότερα η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στον συνδυασμό του προσωρινού μηχανισμού διασώσεων EFSF και του μόνιμου μηχανισμού ESM, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως το ESM θα αναλάβει το έργο του EFSF σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αργά χθες, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν σχέδιο στο οποίο το ESM θα τρέξει παράλληλα με το EFSF στα μέσα του 2012.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου της Α. Μerkel "απέρριψε" τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας ότι η Καγκελάριος,συμφώνησε να αποσύρει την απαίτηση για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους της ευρωζώνης, λέγοντας ότι οι κανόνες του ΔΝΤ διασφαλίζουν τη συμμετοχή αυτή.

"Το μόνο που καταστήσαμε σαφές ήταν ότι το είδος του PSI που αποφασίστηκε για την Ελλάδα αποτελεί μια ακραία περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί" ανέφερε σε γραπτό μήνυμα το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της κ. Merkel, Steffen Seibert.

"Οι διατάξεις για τις επονομαζόμενες ρήτρες συλλογικής δράσεις θα παραμείνουν, έτσι ώστε οι επενδυτές να αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο” πρόσθεσε ο κ. Seibert.

Yπενθυμίζεται ότι οι Αngela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Νicolas Sarkozy, είχαν δηλώσει στις 5 Δεκεμβρίου ότι σε οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη, οι ιδιώτες επενδυτές θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις πρακτικές του ΔΝΤ και ότι η Ελλάδα αποτελεί μια "ξεχωριστή περίπτωση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v