Moody΄s-S&P-Fitch: Δεν άρεσε η Σύνοδος

Εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αξιολογήσεων χωρών της Ε.Ε. εντός του α΄ τριμήνου του 2012 η Moody's. Δεν έπεισε η Σύνοδος Κορυφής, παραμένει ευάλωτη η ευρωζώνη.

Moody΄s-S&P-Fitch: Δεν άρεσε η Σύνοδος
Οι πιέσεις παραμένουν στις χώρες της ευρωζώνης, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο, σύμφωνα με τη Moody’s, η οποία υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αξιολογήσεων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2012.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας έκριναν σήμερα ανεπαρκή τα αποτελέσματα της συνόδου και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δήλωσαν ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες σε υποβαθμίσεις.

Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι «το ανακοινωθέν της Συνόδου στην ουσία προσφέρει ελάχιστα νέα μέτρα και δεν αλλάζει την άποψή μας ότι οι κίνδυνοι για τη συνοχή της ευρωζώνης συνεχίζουν να αυξάνονται».

Χαρακτηριστικά, σημειώνει: «Λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας αποφασιστικών μέτρων πολιτικής, παρά την πρόσφατη Σύνοδο της ευρωζώνης, η Moody’s επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ε.Ε. εντός του πρώτου τριμήνου του 2012.

Όπως είχε τονίσει η Moody’s, τον Νοέμβριο, αυτό οφείλεται στο ότι η απουσία μέτρων για σταθεροποίηση των πιστωτικών αγορών βραχυπρόθεσμα σημαίνει ότι η ευρωζώνη και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω αναταράξεις και η συνοχή της ευρωζώνης υπό συνεχιζόμενη απειλή».

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο της Παρασκευής, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως αναγνωρίζει ότι «η ανακοίνωση τονίζει τη συνεχιζόμενη επιθυμία των πολιτικών της ευρωζώνης να κινηθούν προς έναν κεντρικό δημοσιονομικό συντονισμό και δημιουργία αμοιβαιότητας αναφορικά με τους πόρους και τους κινδύνους». Ωστόσο, η Moody’s θεωρεί πως «η ανακοίνωση προσφέρει ελάχιστα νέα μέτρα και τονίζει ότι πολλά από αυτά είναι παρόμοια με όσα έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως».

«Σε γενικές γραμμές, η Moody’s πιστεύει πως τα ανακοινωθέντα μέτρα αντανακλούν τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της ανάγκης για αύξηση της στήριξης για τις δημοσιονομικά πιο αδύναμες χώρες και τη σημαντική αντίθεση ισχυρότερων κρατών να το πράξουν», σημειώνει ο διεθνής οίκος.

«Ως εκ τούτου, τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν αλλάζουν τη δηλωθείσα άποψη της Moody’s ότι η κρίση βρίσκεται σε κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο, με τις αγορές κρατικών και τραπεζικών ομολόγων να είναι επιρρεπείς σε αποδιοργάνωση, την οποία οι policymakers δύσκολα θα μπορέσουν να περιορίσουν. Αν και το κεντρικό σενάριο της Moody’s εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περισσότερες ευρείες χρεοκοπίες, τα σοκ που είναι πιθανόν να υπάρξουν, ακόμα και υπό το... θετικό σενάριο, επιφέρουν επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις τους επόμενους μήνες».

S&P: Θα υπάρξουν και άλλες Σύνοδοι Κορυφής...

"Ο χρόνος εξαντλείται" για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί ο Jean-Michel Six, επικεφαλής ανάλυσης της Standard & Poor’s για την Ευρώπη με δηλώσεις του στο Reuters. «Ας μην ανεβάζουμε πολύ τις προσδοκίες μας» δήλωσε αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε: «θα υπάρξουν και άλλες σύνοδοι».

«Απαιτείται δράση και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης, τη δημοσιονομική και τη νομισματική πλευρά» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη σοκ για να αναγκαστούν όλοι να συμφωνήσουν, όπως επί παραδείγματι να αντιμετωπίσει προβλήματα μία μεγάλη γερμανική τράπεζα. Τότε θα αναγνωρίσουν όλοι ότι βρίσκονται στο ίδιο καράβι και πως ακόμη και οι γερμανικοί οργανισμοί μπορεί να επηρεαστούν από την μετάδοση».

Η "καμπάνα» της Fitch

Αργά το απόγευμα, ο τρίτος μεγάλος οίκος αξιολογήσεων Fitch χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι δεν κατάφερε να εκτονώσει τις πιέσεις από την κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η απουσία μιας λύσης «πακέτο» για την κρίση χρεών, αυξάνει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις όσον αφορά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των μελών της ευρωζώνης και προβλέπει ότι θα επέλθει αισθητή οικονομική διολίσθηση στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v