Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Μπαράζ υποβαθμίσεων στην Ευρώπη

Χτύπημα από την S&P. Έχασε το "ΑΑΑ" η Γαλλία. Υποβάθμιση δύο βαθμίδων για Ιταλία, Ισπανία. "Σκουπίδια" τα ομόλογα Πορτογαλίας και Κύπρου. Δεν υπάρχει αξιόπιστη απάντηση στην κρίση, εκτιμά ο οίκος. Αντίδραση από την Ε.Ε.

S&P: Μπαράζ υποβαθμίσεων στην Ευρώπη
Επιβεβαιώνοντας φήμες που κυκλοφόρησαν το μεσημέρι στις διεθνείς αγορές, προκαλώντας σημαντικές απώλειες, ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων εννέα συνολικά ευρωπαϊκών κρατών.

Η Γαλλία και η Αυστρία έχασαν το ΑΑΑ, ενώ τα ομόλογα τριών ευρωπαϊκών χωρών βαθμολογήθηκαν ως σκουπίδια. Εκτός της Ελλάδας, είναι της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Παράλληλα, η S&P υποβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες τις αξιολογήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πλέον, η Ιταλία έχει την ίδια βαθμολογία με το Καζακστάν.

Σημειώνεται ότι άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ διατηρούν πλέον μόνο η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία.

Επιπλέον, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Βελγίου (ΑΑ), της Ιρλανδίας (ΒΒΒ+) και της Εσθονίας (ΑΑ-).

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ε.Ε., καθώς σε δηλώσεις αξιωματούχων αναφέρεται ότι θα υπερασπιστούν το ΑΑΑ του EFSF (σ.σ.: η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης μετά τη Γερμανία) και ότι έχουν πάρει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Τι επικαλείται η S&P

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P, οι πολιτικές που αποφασίστηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες είναι μάλλον ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις προκλήσεις και τον συστημικό κίνδυνο της ευρωζώνης. Έτσι, κατεβάζει την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας εννέα κρατών και επιβεβαιώνει τη βαθμολογία άλλων επτά. Το outlook, όμως, στις αξιολογήσεις σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης παραμένει αρνητικό, πλην δύο (Γερμανία, Σλοβακία).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά o οίκος, η Σύνοδος της 9ης Δεκεμβρίου δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια υπέρβαση επαρκούς μεγέθους ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει την περιοχή. Κατά τη γνώμη της S&P, οι πολιτικές συμφωνίες δεν προσφέρουν αρκετά εργαλεία και επιχειρησιακή ευελιξία στις προσπάθειες διάσωσης κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

O οίκος εκτιμά μάλιστα πως η διαδικασία μεταρρυθμίσεων, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στη δημοσιονομική πειθαρχία, εμπεριέχει τον κίνδυνο να γίνει αυτοαναιρούμενη καθώς η ζήτηση μειώνεται εξαιτίας της ανησυχίας των εργαζόμενων για τις απώλειες των θέσεων εργασίας και της ανάγκης να πληρωθούν οι αυξανόμενοι φόροι.

Οι βαθμολογίες της S&P

*Αυστρία: υποβάθμισε σε ΑΑ+ από ΑΑΑ με αρνητικές προοπτικές
*Βέλγιο: παραμένει ΑΑ με αρνητικές προοπτικές
*Κύπρος: υποβάθμισε σε BB+ από ΒΒΒ με αρνητικές προοπτικές
*Εσθονία: παραμένει σε ΑΑ- με αρνητικές προοπτικές
*Φινλανδία: παραμένει σε ΑΑΑ με αρνητικές προοπτικές
*Γαλλία: υποβάθμισε σε ΑΑ+ από ΑΑΑ με αρνητικές προοπτικές
*Γερμανία: παραμένει σε ΑΑΑ με σταθερές προοπτικές από αρνητικές
*Ιρλανδία: παραμένει σε ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές
*Ιταλία: υποβάθμισε σε ΒΒΒ+ από Α με αρνητικές προοπτικές
*Λουξεμβούργο: παραμένει σε ΑΑΑ με αρνητικές προοπτικές
*Μάλτα: υποβάθμισε σε Α- από Α με αρνητικές προοπτικές
*Ολλανδία: παραμένει σε ΑΑΑ με αρνητικές προοπτικές
*Πορτογαλία: υποβάθμισε σε ΒΒ από ΒΒΒ- με αρνητικές προοπτικές
*Σλοβακία: υποβάθμισε σε Α από Α+ με σταθερές προοπτικές από αρνητικές
*Σλοβενία: υποβάθμισε σε ΑΑ+ από ΑΑ- με αρνητικές προοπτικές
*Ισπανία: υποβάθμισε σε Α από ΑΑ- με αρνητικές προοπτικές

Γαλλία: Μία στις τρεις πιθανότητες για νέα υποβάθμιση

Η υποβάθμιση σε ΑΑ+ αντανακλά, σύμφωνα με την S&P, τον αντίκτυπο από την επιδείνωση των πολιτικών, δημοσιονομικών και νομισματικών προβλημάτων στην ευρωζώνη, με την οποία η Γαλλία είναι στενά συνδεδεμένη.

Η S&P σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι το αρνητικό outlook αντανακλά ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση το 2012 ή το 2103 αν:

1) Τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γαλλίας παρεκτραπούν από το σχέδιο προσαρμογής. Σύμφωνα με την S&P, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ίσως είναι ανεπαρκή για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2012 και του 2013, αν η ανάπτυξη κινηθεί κάτω από τις εκτιμήσεις του 1% και του 2% αντίστοιχα. Αν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας παραμείνει στα τωρινά επίπεδα, οδηγώντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ, τότε η S&P μπορεί να υποβαθμίσει εκ νέου την αξιολόγησή της κατά μία βαθμίδα.

2) Οι υψηλοί δημοσιονομικοί και οικονομικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των επισφαλειών ή σε επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.

Αυξημένες αδυναμίες για την Ιταλία

Η υποβάθμιση της Ιταλίας σε BBB+ αντανακλά τις αυξημένες αδυναμίες σε κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης λόγω της κατοχής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους από ξένους ιδιοκτήτες και τις συνέπειες που θα είχαν στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου στα δημοσιονομικά.

Οι κίνδυνοι αυτοί γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι από την επιδείνωση των δημοσιονομικών, πολιτικών και νομισματικών προβλημάτων της ευρωζώνης.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 2011 και οι επακόλουθες δηλώσεις των πολιτικών ηγετών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν οδήγησε σε κάποια σημαντική υπέρβαση, που θα αντιμετώπιζε πλήρως τα δημοσιονομικά προβλήματα της ευρωζώνης. Κατά τη γνώμη μας, η πολιτική συμφωνία δεν προσφέρει επαρκή επιπρόσθετα κεφάλαια ή λειτουργική ευελιξία για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων διάσωσης ή τη στήριξη για τα κράτη της ευρωζώνης που υπόκεινται στις αυξημένες πιέσεις της αγοράς.

Θα υπερασπιστούμε το EFSF, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι

Η ευρωζώνη είναι κοντά σε μια συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διασφάλιση του ΑΑΑ για το EFSF, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά τις υποβαθμίσεις της S&P οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη συμφωνήσει σε αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ότι επιταχύνουν τον συντονισμό τους με βάση τη νέα συνθήκη.

"Μια νέα συνθήκη θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος του μήνα, προτού υπογραφεί και σταλεί στα εθνικά κοινοβούλια για την τελική της έγκριση", τονίζει η ανακοίνωση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn δήλωσε, από την πλευρά του, ότι λυπάται για την ανακόλουθη απόφαση της S&P. Παράλληλα, έκανε έκκληση για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη συγκρότηση του ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v