Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λιτότητα στέλνει το Νότο στα βράχια

Πλήρη αποτυχία της συνταγής για την ευρωζώνη βλέπουν οι αναλυτές. Βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ύφεση 5% και ανεργία στο 22% το σενάριο για την Ελλάδα.

Η λιτότητα στέλνει το Νότο στα βράχια
Βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και πλήρης αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων: αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τις χώρες της αποκαλούμενης περιφέρειας, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 40 οικονομικούς αναλυτές.

Οι συμμετέχοντες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκριτικά με την αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2012, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις χώρες θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Όταν επιβάλλεται λιτότητα σε τέτοιον βαθμό, υπάρχει αντίκτυπος στην εγχώρια οικονομία και δεν είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε η Janet Henry, επικεφαλής ανάλυσης για την ευρωζώνη της HSBC, και συμπλήρωσε: «Η μόνη ελπίδα ανάπτυξης που έχουν αυτές οι χώρες είναι από τις εξαγωγές. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποιος θετικός αντίκτυπος από τις μεταρρυθμίσεις».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, κατά μέσο όρο οι αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ 5% φέτος και 0,9% το 2012. Επισημαίνεται ότι στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ύφεση 3,7% το 2012 και για αμετάβλητο ΑΕΠ το 2013. Ως προς την ανεργία, οι οικονομολόγοι βλέπουν πλέον εκτίναξη του δείκτη στο 22% το 2012 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 19,2%), με περαιτέρω ενίσχυση στο 23% τον επόμενο χρόνο.

Για την Πορτογαλία προβλέπεται φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,2%. Για το 2013, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι το ΑΕΠ θα μείνει αμετάβλητο, τώρα οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της ύφεσης με νέα μείωση του ΑΕΠ 0,8%. Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 15,1% (έναντι αρχικής εκτίμησης για 13,8%) και στο 15,2% το 2013.

Ειδική αναφορά γίνεται για την ισπανική οικονομία, η οποία θεωρείται ότι θα αποκλίνει, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτήν την άποψη, άλλωστε, εξέφρασε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προ ημερών, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικούς τους δημοσιονομικούς στόχους της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, το έλλειμμα του ισπανικού προϋπολογισμού θα μειωθεί φέτος στο 5,8% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο 5,3% του ΑΕΠ. Για το 2013, ενώ η κυβέρνηση Rajoy βλέπει υποχώρηση στο 3% του ΑΕΠ, οι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό το 4,5% του ΑΕΠ.

Έτσι, για την ισπανική οικονομία προβλέπεται φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,5% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο -1%). Οι αναλυτές αναθεώρησαν και την αρχική πρόβλεψη για επιστροφή της Ισπανίας στην ανάπτυξη από το 2013 (με ΑΕΠ στο +0,2%), προβλέποντας νέα συρρίκνωση 0,2%. Για την ανεργία οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές, με ενίσχυση του δείκτη στο 24% φέτος (έναντι αρχικής εκτίμησης για 22,9%) και στο 24,1% το 2013 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 22,5%).

Μοναδική εξαίρεση είναι η Ιρλανδία, «η οποία έχει καλύτερο οικονομικό μοντέλο από τους άλλους της περιφέρειας για να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα ανάπτυξη», όπως αναφέρει ο Alan McQuaid της Bloxham. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές βλέπουν για το 2012 ανάπτυξη του ιρλανδικού ΑΕΠ κατά 0,2% και στο 1,5% για τον επόμενο χρόνο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι και για την Ιρλανδία οι προβλέψεις είναι δυσμενέστερες των αρχικών εκτιμήσεων, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1,8% το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v