Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Ζητά αμέσως πακέτο ανάπτυξης €120 δισ.

Η Γαλλία πιέζει προκειμένου να πείσει τους εταίρους να προωθήσουν αμέσως ένα πακέτο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.

Γαλλία: Ζητά αμέσως πακέτο ανάπτυξης €120 δισ.
Η Γαλλία πιέζει προκειμένου να πείσει τους εταίρους να προωθήσουν αμέσως ένα πακέτο ανάπτυξης, ύψους 120 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche, επικαλούμενη έγγραφο που διένειμε η γαλλική προεδρία εν όψει της συνόδου κορυφής στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία αποδέχεται σε αυτήν τη φάση τις ενστάσεις της Γερμανίας στη δημιουργία ευρωομολόγων, εκτιμώντας ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να εξεταστεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα 120 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ένα συνδυασμό βραχυπρόθεσμων εργαλείων, όπως τα project bonds, από την αναδιάταξη πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και νέα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Ολάντ έκανε τις παραπάνω προτάσεις λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του G20 στο Μεξικό, αμέσως μετά τις επαφές που είχε με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Από τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τα μέτρα ανάπτυξης που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα και θα αντιστοιχούν σε 120 δισ. ευρώ», αναφέρει το κείμενο που τιτλοφορείται «Ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάπτυξης». Τα μέτρα αυτά θα πλαισιωθούν από φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως για νέους.

Το πακέτο των 120 δισ. ευρώ κατανέμεται σε 55 δισ. ευρώ από κεφάλαια ευρωπαϊκών ταμείων, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί, 4,5 δισ. ευρώ από project bonds για έργα υποδομής και 60 δισ. ευρώ από πόρους που θα συγκεντρώσει η ETEπ αν της παρασχεθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ χρηματοδότησης.

Η γαλλική προεδρία πιέζει ακόμα ώστε να δοθεί στον Mόνιμο Mηχανισμό Στήριξης (ESM) τραπεζική άδεια ώστε να μπορεί να δανειστεί κεφάλαια από την ΕΚΤ και να αυξήσει με αυτόν τον τρόπο τη δύναμή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v