Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Η βρετανική χαλάρωση διακυβεύει το "ΑΑΑ"

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Fitch την αξιολόγηση του τριπλού "Α" της Βρετανίας μετά και τα νέα αιφνιδιαστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το έλλειμμα της Γηραιάς Αλβιόνας. Πώς εκτροχιάστηκαν τα δημοσιονομικά.

Fitch: Η βρετανική χαλάρωση διακυβεύει το ΑΑΑ
Υπό αμφισβήτηση θέτει η Fitch Ratings την αξιολόγηση του τριπλού "Α" της Βρετανίας μετά και τα νέα αιφνιδιαστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το έλλειμμα της Γηραιάς Αλβιόνας.

Τα δημοσιονομικά της Βρετανίας φαίνεται πως βρέθηκαν εκτός τροχιάς τον Ιούλιο κυρίως λόγω μείωσης των εσόδων από φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών, αλλά και των αυξημένων δαπανών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα της Βρετανίας εκτοξεύθηκε -χωρίς να περιλαμβάνονται τα πακέτα στήριξης των τραπεζών- στα 557 εκατ. στερλίνες (875 εκατ. δολ.) από πλεόνασμα 2,8 δισ. στερλινών τον Ιούλιο του 2011.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα από φορολογία μειώθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση, ενώ μόνο τα έσοδα από φορολογία επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 20%, γεγονός που αποδίδεται ως επί το πλείστον στην οικονομική στασιμότητα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος από 8,2% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2011-2012.

Και ενώ ακούνται πολλές πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση καθώς υπάρχει και το πρόβλημα της οικονομικής στασιμότητας, η Fitch Ratings προειδοποιεί το Λονδίνο να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο της λιτότητας αν δεν θέλει να χάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

«Νομίζω πως εάν πετάξουμε το Σχέδιο Α, χωρίς να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να μειωθεί το πολύ μεγάλο έλλειμμα που εξακολουθεί να αυξάνεται στη Βρετανία με πολύ ταχύ ρυθμό, τότε υφίσταται κίνδυνος», δήλωσε στο CNBC o David Riley, της Fitch Ratings και συμπλήρωσε: «Νομίζουμε ότι είναι περιορισμένα τα περιθώρια για ελιγμούς για τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να παράσχει αναπτυξιακά κίνητρα για να κινηθεί η οικονομία».

Έθεσε, όμως, και μία άλλη οπτική γωνία. «Αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί η καλύτερη αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να μην είναι συμβατό με την αξιολόγηση του τριπλού Α στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v