Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόχους στη Συρία έπληξε ο τουρκικός στρατός

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας εντός συριακού εδάφους. Έκτακτη σύγκληση ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Η Τουρκία θα ζητήσει έγκριση από τη βουλή της για διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία (upd).

Στόχους στη Συρία έπληξε ο τουρκικός στρατός
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας επί συριακού εδάφους, με Τούρκους αξιωματικούς να δηλώνουν πως η Τουρκία έβαλε σήμερα κατά της περιοχής Tel Abyad, η οποία βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα εντός των συνόρων της Συρίας.

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία βομβάρδισε εντός του συριακού εδάφους, σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους που δέχθηκε τουρκικό χωριό.

Αυτή είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές στη Συρία πριν από 18 μήνες, με την Τουρκία να αντεπιτίθεται χαρακτηρίζοντας την επίθεση στο Ακτσάκαλε την τελευταία σταγόνα.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε πως συμπαραστέκεται στην Τουρκία και πίεσε τη Συρία να βάλει τέλος στις "κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου".

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 5 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 9 τραυματίστηκαν σοβαρά από οβίδα που ερρίφθη από το συριακό έδαφος και έπληξε την πόλη Ακτσάκαλε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ανταποκριτής του Reuters είδε επίσης τουλάχιστον 9 ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί σοβαρά να διακομίζονται στο νοσοκομείο, οι τρεις από τους οποίους είναι αξιωματικοί της αστυνομίας. 

Όπως υποστήριξε ο Tούρκος εκπρόσωπος τύπου: "Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις απάντησαν αμέσως στη συριακή επίθεση, βομβαρδίζοντας κατά μήκος της μεθορίου σε στόχους αναγνωρισμένους από τα ραντάρ μας. Η Τουρκία ποτέ δε θα αφήσει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις".

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ είχαν συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης για να διαβουλευτούν γύρω από τις εξελίξεις στη συμπλοκή των δύο κρατών.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι πρεσβευτές πραγματοποιούν τη συνάντηση βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια διαβουλεύσεων όταν ένα κράτος μέλος νιώθει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα.

Αργότερα την Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τις επιθέσεις της Συρίας.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Ertugrul Apakan, χαρακτήρισε τις επιθέσεις "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς και παραβίαση της διθενούς ειρήνης και ασφάλειας".

Διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ, είπαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ελπίζουν ότι θα υπάρξει μη δεσμευτική δήλωση την Πέμπτη, που θα καταδικάζει τις επιθέσεις της Συρίας "με την πιο δυνατή ορολογία" και θα απαιτεί να τερματισμούν οι παραβιάσεις της εδαφικής κυριότητας της Τουρκίας.

Τα μέλη ήλπιζαν να εκδοθεί ανακοίνωση την Τετάρτη, όμως η Ρωσία ζήτησε να καθυστερήσει.

Η Συρία από την πλευρά της δήλωσε πως ερευνά τις επιθέσεις και ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Ο υπουργός Πληροφοριών Omran Zoabi μετέφερε τα συλληπητήριά του στον τουρκικό λαό, δηλώνοντας πως η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριότητα των γειτονικών χωρών της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως πολλοί Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την τουρκική επίθεση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την επέκταση της πενταετούς εξουσιοδότησης προς τον στρατό της να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιχειρήσεις, μια συμφωνία που είχε αρχικά συναφθεί προκειμένου να επιτραπούν επιθέσεις κατά Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ. Με την ψήφο, θα επεκταθεί η συμφωνία ώστε να συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις και στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v