Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Yποβάθμισε την Κύπρο σε "BB - "

Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε "BB-" από "BB+".

Fitch: Yποβάθμισε την Κύπρο σε BB -
Η Fitch υποβάθμισε την Τετάρτη κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Κύπρου, στέλνοντας την πιο βαθιά στην κατηγορία "junk" και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Αναλυτικά, o διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "BB-" από "BB+". Το outlook είναι αρνητικό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fitch σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την αποδυνάμωση των προοπτικών της οικονομίας, την χειρότερη από την αναμενόμενη πορεία του προϋπολογισμού και την αβεβαιότητα για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επισημαίνει ακόμα ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την διάσωση από την ΕΕ έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί σημαντικά η ευελιξία της κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών της βραχυπρόθεσμα, καθώς εξαρτάται από την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, σημειώνει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά τους κινδύνους που απορρέουν από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την κατάσταση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, την πρόοδο στο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης, ιδίως την αύξηση των κινδύνων μετάστασης από την Ελλάδα. 

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της Κύπρου αν οι κεφαλαιακές ελλείψεις στον τραπεζικό τομέα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις σημερινές προβλέψεις, περιοριστεί η πρόσβαση της κυβέρνησης σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις μη την τρόικα θέσουν σε κίνδυνο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η S&P έχει θέσει κατά δύο βαθμίδες χαμηλότερα την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με τη Fitch ενώ διατηρεί την Κύπρο στον προθάλαμο υποβάθμισης.

Αντίστοιχα η Moody’s έχει αξιολογήσει κατά 3 βαθμίδες χαμηλότερα την οικονομία της Κύπρου και την έχει θέσει υπό καθεστώς υποβάθμισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v