Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη προσπάθεια συμφωνίας στα ευρωκονδύλια

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., καθώς παραμένει το χάσμα σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις περικοπές δαπανών.

Δεύτερη προσπάθεια συμφωνίας στα ευρωκονδύλια
Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παραμένει το χάσμα μεταξύ των ηγετών σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις περικοπές δαπανών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι παρουσίασε χθες ένα νέο σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, περιορίζει τις μειώσεις στα 80 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε ότι απαιτούνται επώδυνες αποφάσεις. «Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση για συμφωνία το συντομότερο.

Οι προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας μειώθηκαν μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία έκανε παραχωρήσεις έναντι της Γαλλίας και της Πολωνίας, αγνοούσε όμως τις απαιτήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Ο βαν Ρομπέι φαίνεται πως υπέκυψε στις πιέσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Πολωνού ομολόγου του να μειωθούν οι προτεινόμενες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων και των πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Βρετανίας και της Γερμανίας, που τόνισαν ότι αυτό απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα.

Η συμβιβαστική πρόταση... αποκαθιστά περίπου 8 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ των προηγούμενων περικοπών στις αγροτικές δαπάνες, και περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. περικοπών στους πόρους συνοχής, διατηρώντας τη συνολική μείωση στα περίπου 80 δισ. ευρώ.


Περιορίζουν τις προσδοκίες οι αρχηγοί


Σήμερα, λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τις προτάσεις του κ. βαν Ρομπέι χθες το βράδυ. Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε ούτε σε αυτόν τον γύρο (των διαπραγματεύσεων), δηλαδή σε ομόφωνη απόφαση».

«Πάντοτε έλεγα ότι δεν θα ήταν δραματικό αν σήμερα κάναμε μόνο το πρώτο βήμα», συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Νομίζω πως οι θέσεις εξακολουθούν να απέχουν πολύ και αν χρειαστούμε και δεύτερο γύρο τότε θα πάρουμε τον χρόνο μας για να τον ολοκληρώσουμε».

«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος», είπε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Εννοώ ότι υφίσταται πραγματικά πρόβλημα από την άποψη ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τις μειώσεις των επιπλέον δαπανών».

«Δεν είναι η ώρα για μαστορέματα, δεν είναι η ώρα να μεταφέρουμε λεφτά από το ένα σημείο του προϋπολογισμού στο άλλο. Χρειαζόμαστε περικοπή δαπανών», υπογράμμισε.

Απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των 27 εμφανίστηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. «Μία από τις βασικές ανησυχίες μου είναι αν θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε οτιδήποτε που να διαρκέσει επτά χρόνια».

«Σε μια οικονομική κρίση, αυτός θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος μας, να έχουμε έναν επταετή προϋπολογισμό αφού μιλούμε καθημερινά για ανάπτυξη. Νομίζω πως εξακολουθούμε να απέχουμε από την επίτευξη αυτού του στόχου», επισήμανε.

Σχολιάζοντας την αναθεωρημένη πρόταση του κ. Ρομπέι, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος. Δήλωσε ότι «είναι πολύ κοντά σε αυτό που είχε προτείνει πριν από λίγες ημέρες, έτσι οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες. Είχε ανακατανείμει ορισμένους πόρους, όμως το γενικό επίπεδο ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης πρότασής του. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο μακριά θα μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα, όλα είναι ανοιχτά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v