Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασουλίδης: Δεν έθεσε ποτέ θέμα ΑΟΖ η Αίγυπτος

Ουδέποτε εκφράστηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία για την ΑΟΖ υποστήριξε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου κ. Κασουρίδης. Τι μετέδωσε αιγυπτιακό πρακτορείο.

Κασουλίδης: Δεν έθεσε ποτέ θέμα ΑΟΖ η Αίγυπτος
Ποτέ δεν έχει εκφραστεί από την πλευρά της αιγυπτιακής κυβέρνησης θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κασουλίδης ερωτηθείς είπε: «Ουδέποτε εκφράστηκε από την πλευρά της επίσημης αιγυπτιακής κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ. Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή (της Αιγύπτου). Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου βουλευτή, δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές πολιτικές τους συζητήσεις».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι για το θέμα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο μια χώρα να ακυρώσει μια διμερή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο πράγμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή, ήρθε εδώ ο υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Σε ερώτηση αν το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε αρνητικά.


Οι κινήσεις του Καλέντ Αμντέλ Καντέρ

Nωρίτερα, μεταδώθηκε ότι η Αίγυπτος φέρεται να προχωρεί σε κινήσεις για ακύρωση της συμφωνίας για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που υπέγραψε με την Κύπρο.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μεταδίδει ότι η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα -αιγυπτιακή Άνω Βουλή- ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Ο Καντέρ είπε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ το Φεβρουάριο του 2003 και ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία αυτή με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Το νομοσχέδιο του βουλευτή Καντέρ προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v