Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεοφύτου: Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για μια συμφωνία που θα σώσει τη χώρα, δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Νεοφύτου: Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία
Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια βάση συμφωνίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του τελευταίου eurogroup δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κος Νεοφύτου.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε σήμερα να περάσουμε τα μέτρα με όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, υποστήριξε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ η τελική πρόταση θα περιλαμβάνει και κούρεμα.


Στυλιανίδης: Πρέπει να ψηφίσουμε

Νωρίτερα, έγινε δραματική έκκληση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Χρ. Στυλιανίδη, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια από τη Βουλή.

Η ολομέλεια της κυπριακής βουλής αναμένεται να συνεδριάσει αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κατορθώσει να διεξέλθει του τεράστιου όγκου των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούν στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ως εκ τούτου, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ήταν προγραμματισμένη να συγκληθεί στις 10.00, θα καθυστερήσει, με πιθανό χρονικό ορόσημο «αργά το απόγευμα».

Την ίδια στιγμή:

• Εκφράζονται έντονες αντιδράσεις στο προωθούμενο σχέδιο για τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας, τόσο από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος (χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου αλλά και της Λαϊκής), όσο και από πολιτικούς παράγοντες στο νησί, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει δίκαιη κατανομή του βάρους και να μην επιβαρυνθούν μόνο οι πελάτες της Λαϊκής.

• Πολιτικές δυνάμεις ζητούν την επιστροφή στο αρχικό σχέδιο που απορρίφθηκε από την Κυπριακή Βουλή στις αρχές της εβδομάδας. Το σχέδιο θα πρέπει να τρέξει όμως με προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Στο διάγγελμά του, ο Χρ. Στυλιανίδης αναφέρει τα εξής:

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση διαπραγματεύονται σκληρά με την τρόικα για να καταλήξουν σε λύσεις που θα διασώζουν το τραπεζικό σύστημα, ευρύτερα την οικονομία και θα επαναφέρουν τη νηνεμία στη χώρα. Αυτές τις πραγματικά κρίσιμες ώρες οι πάντες επιβάλλεται να επιδείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του, πήρε στους ώμους του ένα μεγάλο πολιτικό βάρος και αποδέχτηκε τη συμφωνία με το Eurogroup για το τέλος σταθερότητας, παρά τις διαφωνίες του, έχοντας στην έγνοια του την κοινωνική δυστυχία που θα προκαλούσε η τυχόν απόρριψη της πρότασης.

Σε λίγες ώρες θα κληθούμε ξανά να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις και θα απαντήσουμε στα σκληρά διλήμματα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τα νομοσχέδια και είναι γνωστή ήδη η φιλοσοφία μέσα από την οποία προσπαθεί υπό τις περιστάσεις να βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Αναμφίβολα, θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις, να δώσει τη διέξοδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας της ενότητας κρατούσε συνεχώς ενήμερη την πολιτική ηγεσία και σεβάστηκε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με τις συνεχείς συσκέψεις με τους αρχηγούς των κομμάτων στόχευε στη συλλογική σοφία.

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v