Απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κατά της ρωσικής πλευράς για την υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ. Έκανε λόγο για «παράνομη χρήση βίας» από τη Ρωσία. Με αντίμετρα απειλεί η Μόσχα.

Απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες η Τερέζα Μέι

Οι εξηγήσεις του Κρεμλίνου για το θέμα της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα δεν ικανοποίησαν την πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία αποφάσισε τα πρώτα μέτρα κατά της Μόσχας.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τον Σεργκέι Σκριπάλ, όπως δήλωσε η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση συνολικά 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίποινα για την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία στον Ρώσο κατάσκοπο και την κόρη του.

Η κ. Μέι τόνισε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η Βρετανία θα κινηθεί για πάγωμα των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων όπου αυτό είναι αναγκαίο, απαντώντας στην «παράνομη χρήση βίας» από τη Ρωσία κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το MarketWatch, τόνισε επίσης ότι οι Βρετανοί υπουργοί και η βρετανική βασιλική οικογένεια δεν θα παραστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει στη Ρωσία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τα αντίποινα έρχονται αφότου η Ρωσία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την προθεσμία που έληγε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και να δώσει εξηγήσεις για την επίθεση. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η Ρωσία αντέδρασε με «πλήρη περιφρόνηση».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Τα αντίμετρά μας δεν αργούν

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία με τη Ρωσία, δεδομένου του τρόπου που διαχειρίστηκε την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία, μεταξύ άλλων μέτρων, ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.

Ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, «η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» τονίζεται στο δελτίο τύπου.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».

Στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου οι Ευρωπαίοι

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα βάλει το θέμα στην ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου. 

Σύμφωνα με το Reuters, τόνισε επίσης ότι αναμένει προτάσεις από το Λονδίνο, πριν αποφασιστεί η κοινή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε καλέσει τη Ρωσία να δώσει γρήγορα απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα της Βρετανίας και να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις για την πλήρη και άμεση αποκάλυψη του προγράμματος χημικών όπλων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε την απαράδεκτη επίθεση», μετά την ενημέρωση από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, για τα αποτελέσματα των ερευνών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v