Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Στο 0,2% η ύφεση το α' τρίμηνο

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% το α' τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2012 και κατά 1,1% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε η Eurostat.

Ευρωζώνη: Στο 0,2% η ύφεση το α τρίμηνο

Ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σε τριμηνιαία βάση τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, όπως επιβεβαίωσε η Eurostat, ωστόσο οι λιανικές πωλήσεις Απριλίου έδειξαν συνεχιζόμενη αδυναμία στην ζήτηση από τα νοικοκυριά. 

Η Eurostat επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% το α' τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησε την εκτίμησή της για την μείωση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2012, στο 1,1%.

Η μικρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2013 αποδίδεται κυρίως στην σταθεροποίηση των αποθεμάτων και της ζήτησης που, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, δεν επιβάρυναν το τελικό αποτέλεσμα. 

Όμως, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι συνεχίζεται η αδυναμία της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην έναρξη του β' τριμήνου. 

Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 0,1% και 0,8% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι σε τριμηνιαία βάση από το β' τρίμηνο, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v