Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 2ετίας το αμερικανικό αργό

Συνεχίζεται η άνοδος στα εμπορεύματα. Υψηλό 2ετίας κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η τιμή του αμερικανικού αργού, ενώ ανοδικά κινείται και ο χρυσός, λόγω των αναταράξεων που προκαλεί στις αγορές η Συρία. Σε χαμηλό 20ετίας η ρουπία, ανοδικά το δολάριο.

Σε υψηλό 2ετίας το αμερικανικό αργό

Οι αναταράξεις που προκαλεί στις αγορές η πιθανή στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Συρία ωθούν τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού σε υψηλά πολλών μηνών.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη των 2 δολαρίων το βαρέλι, με το Brent να ξεπερνά και τα 117 δολάρια και το αμερικανικό αργό να κινείται σε υψηλό διετίας. Η τιμή του Brent άγγιξε το υψηλό εξαμήνου των 117,23 δολαρίων το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού κατέγραφε άνοδο 2,30 δολαρίων στα 111,31 δολάρια, έχοντας αγγίξει το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 112,15 δολαρίων – το ανώτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

Η Societe Generale, σε έκθεσή της, εκτιμά ότι το Brent θα μπορούσε να φθάσει έως τα 125 δολάρια το βαρέλι εάν ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εάν υπάρξει διεύρυνση της διαμάχης στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

Ο Michael Wittner, αναλυτής της γαλλικής τράπεζας, σημείωσε ότι το αργό πετρέλαιο από τη Βόρειο Θάλασσα θα μπορούσε να ανέλθει έως τα 150 δολάρια το βαρέλι εάν ο πόλεμος επηρεάσει βασικούς παραγωγούς πετρελαίου όπως το Ιράκ.

Πάντως, σημείωσε ότι η ανοδική κίνηση του εμπορεύματος λογικά θα είναι σύντομη.  

Την ίδια ώρα, ο χρυσός διαμορφώνεται σε υψηλό τριμήνου, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 1%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημειώνει η τιμή του αργύρου.

Η τιμή spot του χρυσού σκαρφάλωσε στα 1.431,09 δολάρια η ουγκιά, ενώ νωρίτερα άγγιξε και τα 1.433,1 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαΐου. Στα 25,02 δολάρια η τιμή spot του αργύρου.

Σε χαμηλό 20ετίας η ρουπία, ανοδικά το δολάριο

Εν τω μεταξύ, η ινδική ρουπία έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων δύο δεκαετιών, αφού νωρίτερα υποχωρούσε έως και 3,9% στο ιστορικό χαμηλό του 68,7550 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 1993. Αυτήν την ώρα η ισοτιμία ρουπίας/δολαρίου διαμορφώνεται στο 68,31. Σημειώνεται ότι το νόμισμα έχει απολέσει 13,1% αυτό το τρίμηνο και 19,5% από την αρχή του έτους.

Αντιθέτως, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται έναντι των περισσότερων νομισμάτων, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία κάνει εντονότερη την πτώση των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,3% έναντι του γεν στα 97,30 γεν και κατά 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,3381 δολάριο.

Ανοδικά τα γερμανικά ομόλογα

Ανοδικά κινούνται τα γερμανικά ομόλογα, καθώς οι αυξανόμενες προοπτικές στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία οδηγούν τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων». Τα futures των bunds αυξήθηκαν στις 140,79 μονάδες, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,824%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,44%, του ισπανικού στο 4,52%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 10,38%.

Στο 2,75% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού treasury και στο 2,80% του βρετανικού gilt.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v