Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το «παζάρι» για το χρέος

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, περίπου 24 ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Ποιες προτάσεις εξετάζονται. Συνάντηση Ομπάμα με τον υπουργό Οικονομικών σήμερα. Σε "Rating Watch Negative" τοποθετεί τις ΗΠΑ η Fitch.

ΗΠΑ: Συνεχίζεται το «παζάρι» για το χρέος

Περίπου ένα 24ωρο προτού λήξει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, οι αμερικανοί γερουσιαστές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει σε αύξηση του ορίου χρέους και σε άνοιγμα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που παραμένουν κλειστές εδώ και δυο εβδομάδες.

Στελέχη της Γερουσίας δήλωναν πως μια συμφωνία «είναι κοντά», όμως δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί οι λεπτομέρειες, ενώ οι ελπίδες ότι θα μπορούσε η συμφωνία να ανακοινωθεί χθες Τρίτη, τελικά διαψεύσθηκαν.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα αγγίξει το όριο δανεισμού της, ύψους 16,7 τρισ. δολαρίων, την Πέμπτη, κάτι που δεν αφήνει περιθώριο για λάθη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να μην καταφέρει να αποπληρώσει τους λογαριασμούς και τους πιστωτές της.

Πάντως, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση, η οποία ωστόσο το πιθανότερο είναι πως θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο στα δύο στρατόπεδα. Στο «στόχαστρο» εξακολουθεί να βρίσκεται το σύστημα υγείας του Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που φάνηκε και από την πρόταση που κατέθεσαν χθες οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία απορρίφθηκε άμεσα από τον Λευκό Οίκο.

Είχε προηγηθεί πρόταση της πλειοψηφίας της Γερουσίας, από την οποία είχε φανεί ότι υπάρχουν πιθανότητες μίας προσωρινής συμφωνίας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στο άκουσμα της πρότασης από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, η αντίδραση από την πλευρά της προεδρίας ήταν έντονη, με την εκπρόσωπό της Έιμι Μπρόντεϊτζ να την χαρακτηρίζει απόπειρα για να ικανοποιηθεί μία μικρή ομάδα συντηρητικών του Tea Party. «Ο πρόεδρος έχει πει και επαναλάβει ότι τα μέλη του Κογκρέσου δεν πρέπει να αξιώνουν λύτρα για να εκπληρώνουν τις βασικές τους ευθύνες που είναι η ψήφιση ενός προϋπολογισμού και η εξόφληση των χρεών του έθνους», τόνισε η Μπρόντεϊτζ.

Και τα δύο σχέδια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων προβλέπουν την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και ταυτόχρονα την αύξηση του ορίου του χρέους έως τον Φεβρουάριο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί χρόνος ώστε οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν και να οδηγηθούν σε μία ολοκληρωμένη συμφωνία, ενώ παράλληλα θα αποφευχθεί και η στάση πληρωμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόταση της Γερουσίας δεν «αγγίζει» ιδιαίτερα το Obamacare και για τον λόγο αυτόν η πλευρά των Δημοκρατικών είχε εκφράσει την αισιοδοξία της για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής περιλάμβανε σημαντικές αλλαγές και περιορισμούς στο πρόγραμμα της περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση στις 17:00 ώρα Ελλάδας και η Γερουσία στις 19:00.

«Είμαστε μακριά από συμφωνία»

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε χθες ότι επιτυγχάνεται μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδότησης της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, ωστόσο «επί του παρόντος είμαστε μακριά από μια συμφωνία». Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερουσία θα παράσχει μια διέξοδο στην κρίση.

Η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αποφευχθεί. «Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους», είπε η Νάνσι Πελόσι στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Η Πελόσι είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να ψηφίσουν σχετικά με τη νομοθεσία που θα αλλάξει το νόμο της υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα και ανέφερε ότι ένα σχέδιο στη Γερουσία είναι προτιμότερο. Εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ψηφοφορία για το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περάσει χωρίς καμία δημοκρατική ψήφο είπε η Πελόσι. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων πιστεύουν εξάλλου ότι το σχέδιο μπορεί να περάσει χωρίς την ψήφο των Δημοκρατικών βουλευτών.

Όπως είπε η Πελόσι το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι μια προσπάθεια του Τζον Μπένερ να δώσει στα συντηρητικά μέλη του «Κόμματος του Τσαγιού» μια τελευταία ευκαιρία για να αντισταθούν, και πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταλήξουν στην αποτροπή της αθέτησης του χρέους, αλλά ότι θα πρέπει να περάσουν από διάφορες ακροβασίες έως να επιτευχθεί συμφωνία.

Συνάντηση Ομπάμα με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στον Λευκό Οίκο

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο σήμερα και ενώ εκπνέει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων η χρονική προθεσμία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει σαφής λύση στον ορίζοντα. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 2:25 μ.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης (1825 GMT).

Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους.

Το διαδικαστικό πρόβλημα

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ρήντ και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, αναζητούν τρόπους να αποφύγουν τα διαδικαστικά εμπόδια που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τα όποια μέτρα αποφασιστούν για την αύξηση του ορίου χρέους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δυο άνδρες εξετάζουν δυο πιθανά σενάρια προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία της νομοθέτησης στη Γερουσία. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι και οι 100 γερουσιαστές θα συμφωνήσουν να αφήσουν τους Δημοκράτες να προγραμματίσουν γρήγορες ψήφους προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότιη Βουλή των Αντιπροσώπων θα στείλει επίσημο «μήνυμα» στη Γερουσία προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για ταχεία δράση από την πλευρά της Γερουσίας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμφωνήσουν με αυτήν την επιλογή.

Εάν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, οι πιθανότητες είναι ότι το κράτος θα συνεχίσει για ένα μικρό διάστημα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν πως σύντομα θα ακολουθήσει κήρυξη χρεοστασίου, με "πάγωμα" του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα, κάτι που θα απειλούσε την παγκόσμια οικονομία.

Fitch: Σε «Rating Watch Negative» η υπερδύναμη

Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

"Η ανακοίνωση αντανακλά το πόσο επείγον είναι να δράσει το Κογκρέσο και να απαλείψει την απειλή της χρεοκοπίας που αιωρείται πάνω από την οικονομία", ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο οίκος τοποθετεί τις ΗΠΑ σε «Rating Watch Negative» για όλες τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις τίτλων, θέτοντας παράλληλα το βραχυπρόθεσμο χρέος στην κατηγορία «F1+». Οπως σημειώνεται ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονταν με αρνητικό outlook λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την Fitchμ οι ΗΠΑ δεν αύξησαν ακόμα το όριο χρέους το οποίο εξαντλείται στις 17 Οκτωβρίου αφήνοντας τα διαθέσιμα μετρητά μόλις στα 30 δισ. δολάρια. Αν και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το όριο χρέους, οι πολιτικές δυσχέρειες αυξάνουν τα ρίσκα πτώχευσης.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να έχει περιορισμένη δυνατότητα να κάνει πληρωμές μετά από αυτή την ημερομηνία, θα εκτεθεί στον κίνδυνο της διαχείρισης ροών εσόδων και δαπανών. Είναι αδύναμο στο να βάλει προτεραιότητες στην εξυπηρέτηση χρέους και μη ξεκάθαρο το εάν έχει την νομική εξουσιοδότηση να το πράξει. Το γεγονός αυξάνει το ρίσκο να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών και εργαζόμενων, όπως επίσης και εξοφλήσεις δαπανών κοινωνικής ασφάλισης. Όλα αυτά πληγώνουν την εικόνα μιας αξιόχρεης οικονομίας, σημειώνει η Fitch.

Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, η επαναλαμβανόμενη «μικροπολιτική» γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους αποτελεί χτύπημα στην εμπιστοσύνη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των πολιτικών θεσμών, καθώς και στη συνοχή και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Θα έχει επίσης κάποιες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η βαθμολόγηση «ΑΑΑ» αντανακλά μια ισχυρή οικονομία με αξιόπιστες βάσεις, όπως ισχυρή παραγωγικότητα και ευελιξία σε νομισματικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ φέτος και 2,6% του ΑΕΠ το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v