Ανακάμπτει δυναμικά ο ΡΜΙ ευρωζώνης στο 53,2

Ανεβάζει ταχύτητα ο ιδιωτικός κλάδος ευρωζώνης. Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ. Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011 η μεταποίηση της ευρωζώνης. Πρωτοπόρος η Γερμανία.

Ανακάμπτει δυναμικά ο ΡΜΙ ευρωζώνης στο 53,2

Δυναμικά ξεκινά το 2014 για την ευρωζώνη καθώς τα πρώτα οικονομικά μεγέθη ξεπερνούν τις προσδοκίες. Ο λόγος για το δείκτη ΡΜΙ που αποτυπώνει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου, ο οποίος αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο στο 53,2 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι προβλέποντας – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters –ενίσχυση στο 52,4.

Κινητήριος δύναμη αποδεικνύεται η ευρωπαϊκή – και δει η γερμανική – βιομηχανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο το 2011, αγγίζοντας το 53,9 από 52,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 53.

Ο κλάδος υπηρεσιών επίσης ανακάμπτει με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε υψηλό 4μήνου, στο 51,9 από 51 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 51,4.

Η Γερμανία αποδεικνύεται πρωτοπόρος της ανάκαμψης στην ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως η Γαλλία εξακολουθεί να μένει πίσω. Ο γερμανικός δείκτης ΡΜΙ για τις δραστηριότητες συνολικά του ιδιωτικού κλάδου της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, στο 55,9 από 55 το Δεκέμβριο. Ο γερμανικός ΡΜΙ για το δείκτη υπηρεσιών κατέγραψε οριακή άνοδο στο 53,6, από 53,5 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη άνοδο στο 54. Ο ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης εκτινάχθηκε στο 56,3, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011,  από 54,3 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν σαφώς μικρότερη ενίσχυση στο 54,6.

Η Markit εκτιμά πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η ευρωζώνη θα καταγράψει ανάπτυξη 0,3% με 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014. «Ελπίζουμε ότι η ανάκαμψη που βλέπουμε στην Γερμανία και την ευρύτερη περιοχή θα βοηθήσει και τη Γαλλία να βγει από την τρέχουσα δυσάρεστη κατάσταση» δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Στη Γαλλία ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ αν και ανέκαμψε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων (δηλαδή κάτω από το 50) για τρίτο συνεχή μήνα.  Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 48,5 από 47,3 τον προηγούμενο μήνα. Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 48,6 από 47,8, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ανάκαμψη στο 48,1. Ανώτερα των προσδοκιών και τα στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης, όπου ο δείκτης ενισχύθηκε στο 48,8 από 47 τον προηγούμενο μήνα και οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 47,5.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v