Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blankfein: Oι αναδυόμενες είναι καλύτερα από το 1998

Τα χρήματα έρρεαν πολύ ελεύθερα στις αναδυόμενες αγορές, σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ελεύθερα από ότι θα έπρεπε, υποστήριξε ο CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

Blankfein: Oι αναδυόμενες είναι καλύτερα από το 1998

Οι αναδυόμενες είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν μια υποχώρηση των επενδυτών τώρα από ότι το 1998, δήλωσε στο Bloomberg ο CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

"Υπήρχαν πολλά πράγματα το 1998 που δεν υπάρχουν σήμερα" ανέφερε ο κ. Blankfein. Όπως τόνισε, οι αγορές αυτές έχουν "μεγαλύτερα αποθέματα, περισσότερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καλύτερη κατεύθυνση στη νομισματική πολιτική".

"Οι αναδυόμενες αγορές ήταν αντιμέτωπες με αντίθετους ανέμους τα τελευταία χρόνια" σημείωσε ο κ. Blankfein, λέγοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια προσέλκυσαν funds στις αγορές αυτές, οδηγώντας σε αύξηση τις τιμές των εμπορευμάτων.

Στα τέλη του 1990, οι οικονομίες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης ξόδεψαν τα αποθέματα τους προσπαθώντας να διατηρήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην υποτίμηση και στην βοήθεια του ΔΝΤ. Καθώς τα νομίσματα των χωρών αυτών αποσυνδέονταν από το δολάριο, οι επενδυτές άρχισαν επιθέσεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία της Ρωσίας και στην κατάρρευση του hedge fund Long Term Capital.

"Οι κεντρικές τράπεζες υπερασπίστηκαν τα φράγματα και όταν αυτά υποχώρησαν ήταν σαν ένα τσουνάμι" ανέφερε ο κ. Blankfein για εκείνη την κρίση.

Αυτό που έγινε το 1998 δεν ήταν το τέλος του κόσμου και οι χώρες αυτές τα πήγαιναν καλά τα τελευταία 10 με 12 χρόνια, πρόσθεσε. "Θα γίνονται τρία βήματα μπροστά και ένα πίσω" είπε. "Τα χρήματα έρρεαν πολύ ελεύθερα στις αναδυόμενες αγορές, σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ελεύθερα από ότι θα έπρεπε" τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο