Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικλοποδιά στο... και πέντε για την τραπεζική ενοποίηση

Στον αέρα η συμφωνία για το bail-in των τραπεζών. Με τη δικαιολογία της "τεχνικής διόρθωσης" το Λονδίνο ζητά αλλαγές ώστε να προστατεύονται οι τράπεζες του City. Αλλαγές ζητούν τώρα και οι χώρες του Νότου. Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια.

Τρικλοποδιά στο... και πέντε για την τραπεζική ενοποίηση

«Είναι το απόλυτο χάος, ένας εφιάλτης και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε γρήγορα» δηλώνει αξιωματούχος στους Financial Times. Αφορμή είναι η προσπάθεια του Λονδίνου να προασπίσει τις τράπεζες του City από τους κανόνες bail-in της τραπεζικής ενοποίησης, που απειλεί με κατάρρευση την ευρύτερη συμφωνία.

Με βάση δημοσίευμα των Financial Times, το Λονδίνο επιμένει ότι αυτό που ζητά -έστω και καθυστερημένα- είναι μία τεχνική διόρθωση. Διπλωμάτες άλλων χωρών, ωστόσο, κάνουν λόγο για αναθεώρηση ενός θεμελιώδους στοιχείου της συμφωνίας, της οποίας βασικός στόχος είναι να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες το κόστος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Επί τάπητος βρίσκεται το είδος της στήριξης που μπορεί να παράσχει ένα κράτος σε μία τράπεζα χωρίς να ενεργοποιηθούν οι κανόνες bail-in (οι οποίοι επιβάλλουν ζημίες στους ομολογιούχους των τραπεζών).

Η Βρετανία θέλει να αποσαφηνιστεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα σε έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ακόμη κι αν αυτή συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις, χωρίς να επιβάλλονται «κουρέματα» στους ομολογιούχους.

Πολλά κράτη-μέλη όμως εκφράζουν σθεναρές αντιδράσεις. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη γιατί η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τους F.T., η Τσεχία αρνείται επί της αρχής να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, ενώ η Δανία διαφωνεί συγκεκριμένα με την πρόταση της Βρετανίας. Παράλληλα, με αφορμή το βρετανικό αίτημα, άλλες χώρες ζητούν και εκείνες νέες εξαιρέσεις. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Πορτογαλία ζητούν αναθεώρηση των κανόνων περί κρατικών εγγυήσεων, ώστε μία τράπεζα να μπορεί να εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση του κράτους, χωρίς να πυροδοτούνται οι κανόνες bail-in. Με αυτήν την πρόταση, ωστόσο, διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί και η παρέμβασή της θα είναι κρίσιμη. «Οι διαπραγματευόμενοι έχουν μόλις μία ή δύο ημέρες στη διάθεσή τους για να λύσουν τη διαμάχη» αναφέρουν οι F.T.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v