Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Κινήσεις στη σκακιέρα με φόντο τη Γενεύη

To NATO ενισχύει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη, παραμονή της τετραμερούς σύσκεψης. Σε χέρια ανταρτών ουκρανικά τεθωρακισμένα στο Σλαβιάνσκ. Η Ρωσία προειδοποιεί για "εμφύλιο". Για "τρομοκρατία" κατηγορεί τη Μόσχα το Κίεβο.

Ουκρανία: Κινήσεις στη σκακιέρα με φόντο τη Γενεύη

Φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχο τους έξι τεθωρακσιμένα οχήματα του ουκρανικού στρατού στο Σλαβιάνσκ, καθώς κλιμακώνεται η ρητορική την παραμονή των κρίσιμων συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ αναφορικά με το μέλλον της πρώην σοβιετικής χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένοπλοι άνδρες που φορούσαν διάφορες στρατιωτικές στολές, οδήγησαν έξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού -το ένα εκ των οποίων έφερε τη ρωσική σημαία- στην πόλη Σλαβιάνσκ, και σταμάτησαν έξω από το δημαρχείο της πόλης, το οποίο παραμένει υπό κατάληψη από αυτονομιστές. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε το περιστατικό, υποστηρίζοντας πως στρατιωτικός εξοπλισμός πέρασε στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας στρατιώτης που έχει έρθει με το μέρος των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ, ο οποίος δηλώνει πως ο ίδιος και άλλοι αποτελούσαν μέρος ουκρανικής μονάδας αλεξιπτωτιστών, είπε πως «δεν μπορούσαν να πυροβολήσουν τους δικούς τους ανθρώπους».

Νωρίτερα, κρατικές στρατιωτικές δυνάμεις οδήγησαν επτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού -που έφεραν ουκρανική σημαία- στην πόλη Κραματόρσκ έχοντας ανακτήσει από τους αντάρτες τον έλεγχο κοντινού αεροδρομίου, γεγονός που οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιήσει για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

Την ίδια ώρα, ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος έκανε για αρκετά λεπτά διάφορους ελιγμούς πάνω από την κεντρική πλατεία της πόλης, σε μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Στη βιομηχανική πόλη Ντονέτσκ, τουλάχιστον 20 ένοπλοι αυτονομιστές είχαν καταλάβει το κίριο του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του συμβουλίου. Όπως δήλωσε στο Reuters, οι άνδρες ήταν ένοπλοι, όμως δεν είχαν προβάλει κανένα αίτημα.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φιλορώσοι αντάρτες κρατούν ομήρους δύο Ουκρανούς στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις (SBU) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία έχουν εντολή να κάνουν χρήση των όπλων τους για να σκοτώσουν Ουκρανούς στρατιώτες. "Οι συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων δολιοφθορέων, οι οποίες υπεκλάπησαν, μαρτυρούν ότι οι ενέργειες δολιοφθοράς στην ανατολική Ουκρανία τελούν υπό την καθοδήγηση αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού, οι οποίοι δίνουν την κυνική εντολή 'πυροβολήστε για να σκοτώσετε' Ουκρανούς στρατιώτες", δήλωσε η υπηρεσία Τύπου των SBU σε ανακοίνωσή της.

Το Κίεβο προσπαθεί να ανακτήσει σταδιακά και αναίμακτα τον έλεγχο στις πόλεις όπου έχουν σημειωθεί καταλήψεις από φιλορώσους την τελευταία εβδομάδα, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης στη Γενεύη, στην οποία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά, παρουσία των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Η Ρωσία, η οποία έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας από τότε που ανετράπη ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επιχειρεί να δραματοποιήσει την αστάθεια στη γειτονική της χώρα πριν από τη συνάντηση.

Στο χείλος του εμφυλίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως το Κίεβο έχει μπει σε αντισυνταγματική τροχιά με την αποστολή στρατού για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες.

«Η έντονη κλιμάκωση της σύγκρουσης θέτει τη χώρα, ουσιαστικά, στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, αντέδρασε κατηγορώντας τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας στην Ουκρανία». Μιλώντας σε κυβερνητική συνεδρίαση, κατηγόρησε τη Ρωσία τια εξαγωγή τρομοκρατών στην Ουκρανία με τη χρήση κρυφών δυνάμεων που οργανώνουν τους ένοπλους αυτονομιστές, οι οποίοι, όπως επισήμανε, έχουν επιτεθεί στις ουκρανικές δυνάμεις και έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια.

"Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ματαιώσει αμέσως τις ομάδες πρακτόρων-αντιπερισπασμού, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να απαιτήσει να ελευθερώσουν τα κτίρια", τόνισε. "Εάν βέβαια η Ρωσική Ομοσπονδία ενδιαφέρεται να σταθεροποιήσει την κατάσταση, κάτι για το οποίο έχω σοβαρές αμφιβολίες", συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, «αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές σας οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα νέο τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας από το Βιετνάμ προτού αναχωρήσει για τη Γενεύη, είπε πως το Κίεβο πρέπει να ακούσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε "τη φωνή του λαού της Ουκρανίας" και να αποφύγει τη βία.

"Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί (τις ένοπλες) δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία", είπε σε δημοσιογράφους στο Ανόι.

Η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες "ειδική επιχείρηση" -όπως την ονόμασε- κατά των αυτονομιστών ανταρτών στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, αν και πέραν της απόβασης αλεξιπτωτιστών, η κινητικότητα ήταν περιορισμένη και απέφυγε τις απώλειες.

ΗΠΑ: Να αναλάβει δράση το Κίεβο για να αποκατασταθεί η τάξη

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί σωστό η ουκρανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, και την προέτρεψε να συνεχίσει να το κάνει με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος ότι το Κίεβο απάντησε με "αξιοθαύμαστη συγκράτηση" στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες των ένοπλων αυτονομιστών στη χώρα.

ΝΑΤΟ: Ενισχύει τις δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να λάβει μια σειρά άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών, στην ανατολική Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», πράγμα που «σημαίνει εντός ημερών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών του.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ράσμουσεν επέμεινε στο ότι το Σύμφωνο εξακολουθεί να ευελπιστεί πως θα δοθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία παρά την απόφασή του να μεγεθύνει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Ιδίως ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου αναφέρθηκε στις πτήσεις αεροσκαφών επιτήρησης AWACS στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

«Λάβαμε πλέον στρατιωτικά μέτρα τα οποία σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε αποτελεσματική συλλογική άμυνα και αποτροπή αλλά, τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε πράγματι πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση», σημείωσε ο Ράσμουσεν αναφερόμενος στην τετραμερή σύνοδο η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο Πέμπτη.

Πάντως «θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτά αμέσως. Θα ακολουθήσουν περισσότερα εάν χρειαστεί τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Το NATO θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και θα αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της ασφάλειάς μας. Αυτή είναι η απαρασάλευτη δέσμευσή μας», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Οι αμυντικοί σχεδιασμοί των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου θα «επανεξεταστούν και θα ενισχυθούν», σημείωσε ακόμη ο Ράσμουσεν.

Η ενέργεια στο επίκεντρο

Η κρίση έχει εντείνει επίσης τους φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να σταματήσει την προμήθεια αερίου προς το Κίεβο, προκαλώντας προβλήματα στη ροή αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Gazprom υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής για την Ε.Ε., όμως η γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE ξεκίνησε χθες να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία, αντιστρέφοντας τη ροή σε κεντρικό ευρωπαϊκό αγωγό.

Το δίκτυο της κεντρικής Ευρώπης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία προς τη Δύση. Όμως η πολωνική εταιρεία διαχείρισης του αγωγού, Gaz-System, δήλωσε πως αντέστρεψε τη ροή ώστε να στέλνει πίσω 4 εκατ. κυβικά ημερησίως, ή 1,5 δισ. κυβικά ετησίως - όγκος μικρός συγκριτικά με τις ανάγκες της Ουκρανίας, που ξεπερνούν τα 50 δισ. κυβικά ετησίως.

Η Μόσχα έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή που χρεώνει στο Κίεβο φέτος και ο Πούτιν έχει απειλήσει να σταματήσει τις προμήθειες εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει τα 2 δισ. δολάρια που χρωστά στην Gazprom. Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει την Ε.Ε. ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις προμήθειές της, οι οποίες περνούν μέσα από την Ουκρανία.

Η ουκρανική κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz δήλωσε πως είναι έτοιμη να πληρώσει πλήρως το εισαγόμενο από τη Ρωσία αέριο στα 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αντί των 485 δολαρίων που ζητά η Μόσχα.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Gazprom είναι πιθανό να αποφασίσει να ασκήσει το δικαίωμά της να ζητήσει από τη Naftogaz προπληρωμή για τις προμήθειες αερίου του Μαΐου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2009.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, η Naftogaz δεν έχει πληρώσει 500 εκατ. δολάρια για την προμήθεια του Μαρτίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v