Ουκρανία: Ξαναρχίζουν «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις

Πτώμα Ουκρανού πολιτικού βρέθηκε κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ. Εντολή του προέδρου Τουρτσίνοφ για επανέναρξη των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Πυρά δέχθηκε πολεμικό ουκρανικό αεροσκάφος. Δέσμευση ΗΠΑ για πακέτο βοήθειας 58 δισ. Κριτική Μπάιντεν σε Μόσχα.

Ουκρανία: Ξαναρχίζουν «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή την Τρίτη για την επανέναρξη των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στα ανατολικά της χώρας, λίγη ώρα αφότου βρέθηκε το πτώμα ντόπιου πολιτικού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Τουρτσίνοφ ανέφερε σε ανακοίνωση πως πτώματα που είχαν υποστεί βασανισμό βρέθηκαν κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών. Ένα εξ αυτών ήταν το πτώμα μέλους του κόμματος του, που είχε πρόσφατα απαχθεί από "τρομοκράτες". 

"Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν με την πλήρη στήριξη και συγκατάθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας" ανέφερε. "Καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίσουν και να φέρουν σε πέρας αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία από τους τρομοκράτες" πρόσθεσε.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική αστυνομία αναφέρει πως το πτώμα άνδρα που υπέστη βασανιστήρια βρέθηκε στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς και ότι μοιάζει με τον Βολοντίμιρ Ριμπάκ, δημοτικού συμβούλου στην πόλη Χόρλιφκα.

Νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από πυρά ενώ πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από την πόλη Σλαβιάνσκ.

Λαβρόφ: Η Ουκρανία να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει επειγόντως βήματα για να εφαρμόσει την συμφωνία της Γενεύης, η οποία έχει στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι εντολές για την ανάπτυξη του στρατού για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να ακυρωθούν, η ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας πρέπει να αφοπλιστεί, οι συλληφθέντες ακτιβιστές στην νοτιοανατολική Ουκρανία να αφεθούν ελεύθεροι και να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος στην Ουκρανία, προστίθεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έγινε κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους, καταλήγει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Στήριξη Μπάιντεν σε Κίεβο - Κριτική σε Μόσχα

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Τρίτη με μέλη της ουκρανικής ηγεσίας στο Κίεβο, μία ημέρα αφού η Ουάσιγκτον και η Μόσχα ζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει λάβει τη μορφή αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Κίεβο μετά τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στις 4 Μαρτίου, συνάντησε τον πρόεδρο της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει "να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες" στην ανατολική Ουκρανία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει με "περισσότερη απομόνωση", προειδοποίησε ο κ. Μπάιντεν μετά την συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό.

"Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερα κόστη και περισσότερη απομόνωση", δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. "Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. (...) Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος".

Μιλώντας ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Κίεβο (μετά τη συνάντηση με τον Τουρτσίνοφ), ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα είναι οι πιο σημαντικές στην Ιστορία της χώρας. Διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία, προειδοποίησε ωστόσο ότι το Κίεβο πρέπει να νικήσει τον... καρκίνο της ενδημικής διαφθοράς. Κάλεσε επίσης τον πολιτικό κόσμο της χώρας να αδράξει την ευκαιρία για δημιουργία εθνικής ενότητας και άσκησε κριτική στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει λόγος να μην εξασφαλίσει η χώρα ενεργειακή ασφάλεια, αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

O Τ. Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ενώ θα συνδράμουν με άλλα 8 εκατ. για συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό όπως ασυρμάτους, οχήματα, κλπ. Ανέφερε επίσης πως θα παράσχουν τεχνική βοήθεια στο Κίεβο για θέματα ενέργειας.

Παράλληλα επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία, ενώ κάλεσε εκ νέου την Ρωσία να απομακρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων της ΚριμαίαςΜούσταφα Τζεμίλεφ στο ουκρανικό αυτό έδαφος που ενώθηκε τον Μάρτιο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μετζλίς, η συνέλευση των Τατάρων της Κριμαίας.

Στον Τζεμίλεφ επιδόθηκε από τους συνοριακούς φρουρούς ένα έγγραφο το οποίο του απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία ως τις 19 Απριλίου 2019, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλια Μουσλίμοβα.

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα θα ελαχιστοποιήσει την επίδραση των κυρώσεων

Η Ρωσία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την επίδραση οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ είπε επίσης μιλώντας στο κοινοβούλιο πως η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.

"Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, αλλά αν ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αποφασίσουν να τον πάρουν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και θα κερδίσουμε", δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά την ομιλία του στη Δούμα.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος προσωπικοτήτων ή οικονομικών ιδρυμάτων της Ρωσίας λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

"Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε σε θέση να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους", τόνισε ο Μεντβέντεφ.
"Ασφαλώς δεν απαρνούμαστε τη συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των δυτικών χωρών. Όμως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μη φιλικά μέτρα", συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι τομείς που μπορεί να πληγούν από τις κυρώσεις, όπως αυτός της άμυνας ή των προϊόντων εξοπλισμού, θα λάβουν από την κυβέρνηση την απαραίτητη στήριξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v