Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίεβο: Θερμό επεισόδιο με ρωσικά τεθωρακισμένα

Για καταστροφή τμήματος νηοπομπής ρωσικών τεθωρακισμένων στο ουκρανικό έδαφος μιλά το Κίεβο. Διαψεύδει η Μόσχα. Κλιμακώνει την ένταση η Ρωσία λέει το ΝΑΤΟ. Σκληρή ανακοίνωση από Ε.Ε. Εν αναμονή της φάλαγγας με την ανθρωπιστική βοήθεια στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ.

Κίεβο: Θερμό επεισόδιο με ρωσικά τεθωρακισμένα

Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της προεδρίας.

Ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος. «Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια», είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που να πέρασε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, είτε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απορρίπτοντας τις πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς ως «αποκύημα φαντασίας κάποιου είδους».

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία πως προσπαθεί να εμποδίσει την παράδοση βοήθειας που αποπειράται να κάνει μια ρωσική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία, και κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι παραδόσεις.

«Εφιστούμε την προσοχή στην σφοδρή κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων με τον προφανή στόχο να σταματήσει η πορεία, που έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο, της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε μια ανακοίνωσή του.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση μετά την είδηση ότι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν εν μέρει μια οχηματοπομπή ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

ΝΑΤΟ: Η Μόσχα κλιμακώνει την ένταση

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία μετά τις πληροφορίες ότι μια μικρή μονάδα Ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων διέσχισε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα και πέρασε σε μια περιοχή στην Ουκρανία όπου οι φιλορώσοι αντάρτες πολεμούν με τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Εάν επιβεβαιωθεί, υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που λέει. Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση, ακόμα και αν καλεί σε αποκλιμάκωση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Οάνα Λουνγκέσκου.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα ότι κλιμακώνει τη διαμάχη, παρά τις διακηρύξεις της περί του αντιθέτου. «Τη νύχτα που μας πέρασε είδαμε μία ρωσική έφοδο (incursion), ένα πέρασμα των συνόρων» δήλωσε ο Ράσμουσεν έπειτα από συνάντηση με τον Δανό υπουργό Αμυνας, αποφεύγοντας προσεκτικά να χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή (invasion). «Αυτό απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μία συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Είναι μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχούς εμπλοκής της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Αυστηρή ευρωπαϊκή προειδοποίηση προς τη Μόσχα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι «ζητούν εντόνως» από τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως κάθε μορφής εχθρικές ενέργειες» στα σύνορά της με την Ουκρανία, μερικές ώρες αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία μπήκαν στο έδαφός της.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σχετικά με τις κρίσεις στο Ιράκ και στην Ουκρανία, κάλεσε ακόμη τη Ρωσία να «αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του.

Η ΕΕ θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται επίσης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ σημειώνουν πως «ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιδεινούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία και τις συνέπειές της στον άμαχο πληθυσμό» από «ανθρωπιστικής» πλευράς.

«Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου και του ανθρωπιστικού, θα θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το κείμενο.

Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, «υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης επί του πεδίου», προσέθεσαν οι ΥΠΕΞ των 28.

Περιμένουν τη φάλαγγα στο Ντονέτσκ

Oι Ουκρανοί τελωνειακοί και συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι σήμερα, στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ στη Ρωσία, προκειμένου να επιθεωρήσουν την φάλαγγα με την ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία που προορίζεται για τους πληθυσμούς στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία παραμένει σταθμευμένη περίπου 30 χιλιόμετρα μακρύτερα, επιβεβαίωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο Πολ Πίκαρντ, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιθεώρηση δεν έχει ξεκινήσει, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα από έναν εκπρόσωπο τύπου του ουκρανικού στρατού, το Λεονίντ Ματιούκιν.

«Κανένα φορτηγό δεν έχει φθάσει στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.
Οι Ουκρανοί τελωνειακοί και συνοριοφύλακες έχουν περάσει τα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας για να εργαστούν μαζί με τους Ρώσους συναδέλφους με στόχο να δώσουν το πράσινο φως για να περάσουν τα σχεδόν 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους κατοίκους στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο επιβεβαίωσαν ότι κανένα φορτηγό δεν έχει φθάσει.

Νωρίτερα σήμερα ο Λεονίντ Ματιούκιν, ο εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού, είχε δηλώσει ότι «η επιθεώρηση έχει ξεκινήσει στις 10 το πρωί τοπική ώρα στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ (Ρωσία)».

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας 

Δύο κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν σήμερα στο έδαφος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ, και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο Μπόρις Λόζκιν, «συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν η μορφή των συνομιλιών τις οποίες θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας την Κυριακή στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βερολίνο την Κυριακή στο πλαίσιο μιας συνάντησης με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Θα βρίσκομαι στο Βερολίνο την Κυριακή για μια συνάντηση με τον [ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ] Σταϊνμάγερ, τον [ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λοράν] Φαμπιούς και τον [ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι] Λαβρόφ. Δεν έχει και πολλή σημασία εάν θα πρόκειται για ένα στρογγυλό τραπέζι ή για ένα τετράγωνο τραπέζι, πρέπει να μιλήσουμε», έγραψε ο Κλίμκιν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τι λένε Ολάντ - Κάμερον

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε τους προέδρους των δύο κρατών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή ενώ βρισκόταν στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση μνήμης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Καλώ τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τους δύο προέδρους (της Ρωσίας και της Ουκρανίας) να κάνουν την αναγκαία προσπάθεια για να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση και να ανακαλύψουν εκ νέου το πνεύμα του διαλόγου που είχε πρυτανεύσει στη συνάντηση της 6ης Ιουνίου στη Νορμανδία», ανέφερε ο Ολάντ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την 70ή επέτειο της απόβασης στην Προβηγκία.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες πως ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στο έδαφος της Ουκρανίας και προειδοποίησε εκ νέου το Κρεμλίνο να μη χρησιμοποιήσει μια οχηματοπομπή με βοήθεια που έχει στείλει στην ανατολική Ουκρανία ως ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο Κάμερον εξέφρασε τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του γραφείου του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την οχηματοπομπή με τη βοήθεια ως ένα πρόσχημα για περαιτέρω προκλήσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κάμερον, και πρόσθεσαν ότι η Ρωσία πρέπει να επιδείξει ότι θέλει να τερματιστεί η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις αναφορές ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πέρασαν τα σύνορα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v