Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βloomberg: Η Ελλάδα βάζει φωτιά στα ομόλογα του Νότου

Μνήμες της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012 ξυπνά η Ελλάδα σύμφωνα με το Bloomberg. Η βουτιά του ελληνικού 10ετούς πυροδότησε άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας και ράλι για το γερμανικό bund.

Βloomberg: Η Ελλάδα βάζει φωτιά στα ομόλογα του Νότου

Οι traders πρέπει να πιστεύουν ότι έχουν γυρίσει πίσω στο 2012, μετά το ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα που έβαλε φωτιά στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειες, αναφέρει άρθρο του Bloomberg.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών σημείωσαν άλμα την Τετάρτη, με οδηγό την Ελλάδα και άμεσα θύματα την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα βούτηξαν σε ιστορικά χαμηλά, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια.

Η απόκλιση στην αντίδραση των ευρωπαϊκών ομολόγων θυμίζει την απόδοση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν οι ανησυχίες για διάλυση της νομισματικής ένωσης είχαν οδηγήσει τα spreads σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, μετά το «whatever it takes» του Draghi, τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ οδήγησαν σε ράλι τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε 82 μονάδες βάσης ψηλότερα ή 0,82% στο 7,83%. Πρόκειται για τηνμεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 23 Ιουλίου 2012.

Σημειώνεται πως ο Draghi είχε δώσε εκείνη την περιβόητη ομιλία, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις δικηγόρου της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα έσωσε το ευρώ, τρεις ημέρες μετά από εκείνο το άλμα των 199 μονάδων βάσης το 2012.

Η απόδοση στους 10ετούς ιταλικού τίτλου κατέγραψε την Τετάρτη άνοδο εννιά μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2010, στο 2,39%. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς χρέους κινήθηκε 21 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,28%.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διολίσθησε επτά μονάδες βάσης στο 0,77%, αφότου είχε αγγίξει νωρίτερα το ιστορικό χαμηλό του 0,719%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς βούτηξε εννιά μονάδες βάσης, στο αρνητικό ρεκόρ του 1,112%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v