Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Η βουτιά στο αργό απειλεί επενδύσεις $1 τρισ

Η κατρακύλα του αργού καθιστά ασύμφορα επενδυτικά σχέδια μεγάλων πετρελαϊκών, εκτιμά η Goldman Sachs. Τι δείχνει έρευνα σε 400 περίπου κοιτάσματα σε όλο τον κόσμο. Ποιο είναι το κόστος στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Goldman Sachs: Η βουτιά στο αργό απειλεί επενδύσεις $1 τρισ

Η δραματική πτώση της τιμής του αργού θέτει σε κίνδυνο επενδυτικά σχέδια περίπου $1 τρισ., προειδοποιεί η Goldman Sachs.

H ακύρωση των σχεδίων αυτών θα στερούσε από τον κόσμο περίπου 7,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα την επόμενη δεκαετία ή 8% της τρέχουσας ζήτησης.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η Goldman εξέτασε περισσότερα από 400 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ανάλυση του διεθνούς οίκου, η οποία βασίζεται σε μια τιμή στα 70 δολάρια το βαρέλι, δείχνει πως κοιτάσματα που αντιστοιχούν σε παραγωγή 2,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα ως το 2020 και περιμένουν έγκριση, έχουν γίνει ασύμφορα.

Το νούμερο αυτό αυξάνεται στα 7,5 εκατ. βαρέλια ως το 2025. Σημειώνεται πως η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη το σχιστολιθικό αέριο στις ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν το κόστος κατά 30% για να καταστήσουν τα σχέδια αυτά κερδοφόρα, με την τιμή στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά, η παραγωγή που κινδυνεύει στα κοιτάσματα αυτά αντιστοιχεί σε 930 δισ. δολάρια επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v