Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν στρατηγική οι ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Τοποθέτηση της παραγωγής κοντά στη ζήτηση φαίνεται να είναι η νέα τάση που ακολουθούν οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της UPS. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται επίσης οι αναδυόμενες αγορές και η 3D εκτύπωση για τα νέα προϊόντα.

Αλλάζουν στρατηγική οι ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη αναμένουν ισχυρή ανάπτυξη στη βιομηχανία τους και προετοιμάζονται για αυτήν, ζυγίζοντας ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων κατά την κατασκευή των δικτύων της εφοδιαστικής αλυσίδας παραγωγής, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ερωτηθέντες στην πέμπτη ετήσια παγκόσμια έρευνα της UPS Change in the Chain.

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε για την UPS από την IDC Manufacturing Insights, διαπιστώθηκε ότι, ενώ οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας συνεχίζουν να ευνοούνται από την off-shoring στρατηγική ως μέσο για τη μείωση του κόστους εργασίας, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών στην Ευρώπη έχει αρχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική τοποθέτησης εντός της επικράτειας λειτουργίας της εταιρείας (right-shoring).

Συγκεκριμένα, το 38% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη λένε ότι τοποθετούν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους κοντά στη ζήτηση. Η στρατηγική αυτή βελτιστοποιεί την αλυσίδα εφοδιασμού για να επωφεληθεί από τα οφέλη και τους τοπικούς πόρους, πετυχαίνοντας τα καλύτερα δυνατά περιθώρια εξυπηρέτησης των πελατών και συνολικού κέρδους.

Η έρευνα UPS CITC δείχνει επίσης τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να εισέρχονται ολοένα και περισσότερο σε αναδυόμενες αγορές και να διερευνούν 3D εκτύπωση για τα νέα σχέδια και πρωτότυπα προϊόντων.

Πιο αναλυτικά, συνολικά 516 στελέχη υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τον Ειρηνικό και τη Λατινική Αμερική ρωτήθηκαν από το IDC για την UPS. Οι ερωτηθέντες ήταν ανώτερα στελέχη του κλάδου υψηλής τεχνολογίας εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια συνεχή εξέλιξη στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, που επηρεάζει την τοποθέτηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων και την επιλογή των προμηθευτών τους.

«Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μπορούν πλέον να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς, γιατί χτίζουν μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο υλοποίησης στρατηγικής shoring και των αλυσίδων εφοδιασμού» είπε ο Scott Aubuchon, αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ της UPS Europe. «Οι εταιρείες στην Ευρώπη λαμβάνουν μια ολιστική προσέγγιση, όταν αξιολογούν το κόστος μεταφοράς τους και το χρόνο που χρειάζεται για να παραδοθούν τα αγαθά τους».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η Near-shoring, η οποία μετακινεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής ή συναρμολόγησης πιο κοντά στην τοποθεσία της ζήτησης, συνεχίζει να κερδίζει σε δημοτικότητα, καθώς οι εταιρείες βελτιώνουν τα επίπεδα των υπηρεσιών τους, μειώνουν τα αποθεμάτα κατά τη μεταφορά και επιδιώκουν μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα των προϊόντων και την πνευματική ιδιοκτησία.

«Υπάρχει μια σαφής τάση η κατασκευή και η συναρμολόγηση να μετακινηθούν κοντά στη ζήτηση», δήλωσε ο Aubuchon.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 35% των ατόμων που λαμβάνουν αποφάσεις σε εταιρείες για high-tech logistics στην Ευρώπη σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις κοντά στη ζήτηση, επιδεικνύοντας αύξηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα ευρήματα του 2013, ενώ το 54% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη προχώρησε στη μεταφορά των εγκαταστάσεων κατασκευής πιο κοντά στη ζήτηση δύο ή περισσότερα χρόνια πριν και το 34% κινήθηκε κοντά στη ζήτηση φέτος.

Περισσότεροι από τους μισούς (56%), βλέπουν το right-shoring ως μέρος της στρατηγικής τους. Tο right-shoring εξισορροπεί μια σειρά από παράγοντες που καθορίζουν την εγγύτητα της προέλευσης των υλικών για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη διανομή. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το κόστος, την ποιότητα και το χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει από οποιεσδήποτε επιχειρησιακές αποτυχίες.

Ενώ η UPS βλέπει μια αύξηση τόσο στο near-shoring όσο και στο right-shoring, το off-shoring το οποίο κινείται στην κατασκευή ή συναρμολόγηση σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, παραμένει η πιο κοινή στρατηγική. Το 59% των ευρωπαίων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι επί του παρόντος ακολουθούν τη στρατηγική του off-shore.

Η ανάπτυξη των βιομηχανικών εξαγωγών συνεχίζεται. Νέες ευκαιρίες αναδύονται

Η παγκόσμια προοπτική ανάπτυξης για τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας είναι ισχυρή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, σύμφωνα με την έρευνα CITC. Το 39% των ευρωπαίων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αναμένουν η υψηλής τεχνολογίας ανάπτυξη της εξαγωγικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξηθεί με τους σημερινούς ρυθμούς για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 19% εξ αυτών αναμένουν ταχύτερη ανάπτυξη.

Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν διεισδύσει με επιτυχία σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 66% αυτών δηλώνουν ότι ήδη πωλούν τα προϊόντα τους στην Κίνα, το 41% στην Ινδία και το 31% στη Βραζιλία. Οι τρεις πρώτες αγορές στις οποίες σχεδιάζουν να εισέλθουν φέτος οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης είναι η Βραζιλία, η Ινδία και οι χώρες APAC (με εξαίρεση την Ινδία και την Κίνα).

Παρά το γεγονός ότι η διείσδυση νέων στην αγορά είναι υψηλή, τα εμπόδια στην επέκταση συνεχίζουν να εξελίσσονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλοήγηση στο κανονιστικό περιβάλλον κατατάσσεται ως το κορυφαίο εμπόδιο. Ωστόσο, στην Ευρώπη βρίσκεται στην πέμπτη θέση, πίσω από την ίδρυση αρχικών επιχειρήσεων, τις πολιτιστικές προκλήσεις, τη συνεχή ενημέρωση για τις αλλαγές των κανονισμών και τον καθορισμό των αγορών στις οποίες θα εισέλθουν. Η κορυφαία ρυθμιστική ανησυχία στην Ευρώπη είναι η παγκόσμια ή διασυνοριακή ιχνηλασιμότητα και παρακολούθηση, παραθέτει το 44% των ερωτηθέντων, έναντι του 31% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευρωπαίοι ερωτηθέντες: η 3D εκτύπωση είναι χρήσιμη στο σχεδιασμό προϊόντος

Η CITC υψηλής τεχνολογίας έρευνα δείχνει επίσης ότι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όλο και περισσότερο εισέρχονται στις αναδυόμενες αγορές και διερευνούν την 3D εκτύπωση για τα νέα σχέδια και πρωτότυπα προϊόντων. Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διαθέτει hands-on εμπειρία3D εκτύπωσης, συμπεριλαμβανομένου του 28% που δηλώνουν ότι μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν την τεχνολογία.

Προς το παρόν, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιούν 3D εκτύπωση κυρίως για της ενθάρρυνση της καινοτομίας, καθώς σχεδιάζουν νέα προϊόντα. Τα κορυφαία οφέλη περιλαμβάνουν ταχύτερες διαδικασίες ανάπτυξης και κατασκευής των προϊόντων. Στην Ευρώπη, το 70% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν 3D εκτύπωση για το σχεδιασμό νέων προϊόντων και το 63% για την παραγωγή ανταλλακτικών, σε σύγκριση με το μόλις 24% των παγκόσμιων ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν 3D εκτύπωση για την παραγωγή ανταλλακτικών.

Άλλα θέματα που καλύπτονται από την έρευνα περιλαμβάνουν προσεγγίσεις υψηλής τεχνολογίας των επιχειρήσεων στη διαχείριση και τις απόψεις τους σχετικά με τη βιωσιμότητα του κινδύνου.

*Δείτε τη συνοπτική περίληψη της έρευνα CITC εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v