Η Barclays ανακοίνωσε ότι τα κέρδη έπεσαν 25% το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας έπεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο στις πιο ταραχώδεις αγορές.
Τα κέρδη προ φόρων έπεσαν σε 793 εκατ. στερλίνες (1,15 δισ. δολάρια) από 1,06 δισ. στερλίνες το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδα εμφάνισαν πτώση 13% σε 4,6 δισ., ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση για 4,48 δισ. στερλίνες.
«Οι επιδόσεις στις βασικές επιχειρήσεις δείχνουν την πιθανή δύναμη του ομίλου μόλις απελευθερωθεί από τις μη βασικές που την τραβούν πίσω», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Jes Staley στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Bloomberg. «Ενώ αυτές οι συμφωνίες ολοκληρώνονται, μειώνουμε τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και, πολύ βασικό, εξαλείφουμε τα κόστη που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία μας σήμερα και δεν αφήνουν τις πραγματικές μας επιδόσεις στην ισχυρή βασική επιχείρηση να φανούν», πρόσθεσε.
Ο CEO έχει ζητήσει από τους επενδυτές να υπομείνουν τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες μέχρι να τονώσει τα κέρδη αποχωρώντας από κάποιες δραστηριότητες. Η Barclays προσπαθεί να μειώσει τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κινδύνους, σε περίπου 20 δισ. στερλίνες μέχρι το 2017.
Τα έσοδα από το trading έπεσαν κατά 4%, οι αμοιβές στην επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 12% και η εταιρία τόνισε πως τα έσοδα έπεσαν τον Απρίλιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η Barclays είχε προειδοποιήσει ότι το πρώτο τρίμηνο θα εμφανίσει χαμηλότερα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική, έπειτα από αδύναμες επιδόσεις το Μάρτιο.
Πάντως, το Bloomberg σχολιάζει ότι αυτές οι πτώσεις είναι μικρότερες από εκείνες που εμφάνισαν οι Αμερικανοί ανταγωνιστές της τράπεζας.