Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πονταρίσματα της Morgan Stanley μετά το Brexit

Βουτιά των ευρωπαϊκών μετοχών έως και κατά 20% έναντι της Πέμπτης, αλλά και κατάρρευση της λίρας προβλέπει η Morgan Stanley. Δεδομένη η ισχυρή αντίδραση της ΕΚΤ, τονίζει και προτείνει αγορές ομολόγων. Πού αναμένεται υπεραπόδοση.

Τα πονταρίσματα της Morgan Stanley μετά το Brexit

Πτώση της στερλίνας στο 1,25-1,3 δολάριo και απώλειες 15-20% στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των επιπέδων της Πέμπτης αναμένει η Morgan Stanley. Σύμφωνα με ανάλυσή της, κρατικά και εταιρικά ομόλογα συνιστούν τις καλύτερες ευκαιρίες για αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες, ο οίκος εκτιμά:

Οικονομικές: Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει άγνωστη περίοδο αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε πτώση των επενδύσεων όσο και της κατανάλωσης. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, μια λιγότερο ανοιχτή οικονομία μπορεί να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας. Τα ρίσκα για την οικονομία λογικά θα οδηγήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας σε μονοπάτι χαλάρωσης, κρατώντας σταθερά τα επιτόκια ή μειώνοντάς τα στις 10 μονάδες βάσης, με το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ποσοτικής χαλάρωσης να εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο. 

Πού αναμένεται υποχώρηση: Οι αρνητικές επιπτώσεις εκτείνονται πολύ πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο οίκος βλέπει πτωτικό περιθώριο για τη βρετανική στερλίνα και τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ αναμένονται απώλειες στην ισοτιμία αυστραλιανού δολαρίου - γεν (με στόχο το 70), του δολαρίου έναντι του γεν (στόχος το 90) και του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου (στόχος το 1,02) λόγω μιας στροφής στους ασφαλείς λιμένες. Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε ιστορικά χαμηλά, με κίνηση 30-35 μονάδων βάσης, αλλά ο πληθωρισμός ενδέχεται τελικώς να ενισχυθεί, λόγω της αδυναμίας της στερλίνας. Από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ο οίκος συστήνει sell στα νομίσματα Πολωνίας και Νότιας Αφρικής. 

Η ΕΚΤ: Η υφιστάμενη αλλά και δυνητική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφορά στην αγορά εταιρικών και κρατικών ομολόγων υπό πίεση. Τα επίπεδα των αγορών είναι υπό συζήτηση.  

Ισοτιμίες: Τα ισχνά θεμελιώδη μπορούν να υποστηρίξουν μια υποχώρηση της στερλίνας άνω του 10%. Η υψηλή μεταβλητότητα παγκοσμίως λειτουργεί υπέρ του γεν και του ελβετικού φράγκου. Οι αυξημένες ανησυχίες για τις αδυναμίες της ευρωζώνης καθιστούν το πολωνικό ζλότι το καλύτερο short μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο οίκος βλέπει σημαντικό πτωτικό περιθώριο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέποντας πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 50 στις 2.400-2.500 μονάδες και του FTSE 100 στις 5.000-5.300 μονάδες. Πιέσεις αναμένονται στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και του τομέα καταναλωτικών προϊόντων, ενώ λογικά θα υπεραποδώσουν οι μετοχές των κλάδων υγείας και ειδών πρώτης ανάγκης.  

Ομόλογα: Η Morgan Stanley αναμένει ισχυρή αντίδραση από την ΕΚΤ. Προτείνει επιλεκτικές αγορές τραπεζικών τίτλων στις αναμενόμενες σημαντικά χαμηλότερες τιμές σήμερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v