Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα επαναξιολογεί τις σχέσεις με τη Βρετανία

Οι ελπίδες από την πλευρά της Βρετανίας εξανεμίζονται, καθώς η σχέση Βρετανίας-Κίνας δεν θα «έχει τη λάμψη» που ανέμενε πολύς κόσμος. Εν μέσω αβεβαιότητας, η Κίνα δεν χρειάζεται έναν εταίρο όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζουν οι ειδικοί.

Η Κίνα επαναξιολογεί τις σχέσεις με τη Βρετανία

Η Κίνα υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας, καθώς διαπραγματεύεται την οικονομική της μετάβαση και επαναξιολογεί τις σχέσεις της με τη Βρετανία αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, προσπάθησε σήμερα να διαβεβαιώσει πως η Κίνα θα μπορέσει να διατηρήσει την οικονομική της σταθερότητα φέτος αλλά και μακροπρόθεσμα, παρά τα πλήγματα που δέχονται οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές μετά το δημοψήφισμα.

Οι διαβεβαιώσεις του ήρθαν αφού εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, επανέλαβε την Παρασκευή την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί την επιλογή του βρετανικού λαού. Την ίδια ημέρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τόνισε ότι έχει ήδη προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια «σταθερή νομισματική πολιτική».

«Η Κίνα δεν θέλει να καταρρεύσει η Ευρώπη. Δεν θέλουν μια προεδρία Τραμπ. Η Κίνα κατανοεί ότι αυτό που της χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι παγκόσμια σταθερότητα», εξήγησε σύμφωνα με το CNBC ο Ian Bremmer, ιδρυτής και πρόεδρος του Eurasia Group.

O Bremmer τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά για τη σχέση Κίνας-Βρετανίας: «Υπήρχε μια ελπίδα από την πλευρά της Βρετανίας ότι αυτή θα ήταν μια ξεχωριστή φιλία (...) Αυτή η σχέση σαφώς δεν θα έχει τη λάμψη που πολύς κόσμος ανέμενε», τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η πολιτική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω αλλαγής ηγεσίας επίσης ενδέχεται να οδηγήσει σε λιγότερες διμερείς επισκέψεις υψηλού επιπέδου.

«Αν είσαι η Κίνα που αντιμετωπίζει ένα επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον των εκλογικών περιόδων, μέσω δημοψηφισμάτων, μέσω καταρρεύσεων κυβερνήσεων, δεν επιθυμείς έναν τέτοιο εταίρο. Θέλεις έναν εταίρο όπου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι επικεφαλής, η χώρα θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο», εξήγησε ο Bremmer.

Η απόφαση για Brexit «θα ρίξει τη σκιά της στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Lou Jiwei, στην πρώτη ετήσια συνεδρίαση της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών στο Πεκίνο. «Οι συνέπειες θα εμφανιστούν μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», εκτίμησε σύμφωνα με το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v