Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σκοτία μπορεί να μετατραπεί σε... Λονδίνο

Η Σκοτία έχει τα στοιχεία που κάνουν ελκυστικό το Λονδίνο, υποστήριξε ο Συντηρητικός Mark Garnier. Έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τον «φυσικό διάδοχο» της βρετανικής πρωτεύουσας, ως κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η Σκοτία μπορεί να μετατραπεί σε... Λονδίνο

Μέσα σε όλη την αβεβαιότητα στην οποία έχει βρεθεί η Σκοτία μετά τη απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, ίσως υπάρχει μια θετική πλευρά, σύμφωνα με τον Βρετανό βουλευτή Mark Garnier.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος υπογράμμισε ένα σαφή διχασμό μεταξύ των Άγγλων που επιθυμούν να φύγουν από το ευρωπαϊκό μπλοκ και των Σκοτσέζων που θέλουν να μείνουν.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής είναι «σίγουρα στο τραπέζι». Παράλληλα, ο Συντηρητικός βουλευτής Mark Garnier και μέλος της επιτροπής οικονομικών του βρετανικού κοινοβουλίου υποστηρίζει ότι το Brexit μπορεί να ωφελήσει τους Σκοτσέζους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ιδιοποιηθούν την παγκόσμια θέση του Λονδίνου.

«Αν ήμουν στη θέση της Νίκολα Στέρτζον και προσπαθούσα να βρω έναν εναλλακτικό σκοπό και ρόλο για τη Σκοτία, θα προσπαθούσα να αρπάξω το κέντρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το Λονδίνο», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο πολιτικός και πρώην τραπεζίτης σε συνέντευξή του.

«Αυτό ακριβώς θα προσπαθούσα να κάνω, δηλαδή θα προσπαθούσα να οικοδομήσω ένα κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα ήταν ο φυσικός διάδοχος του Λονδίνου, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο και παραμένοντας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε.

Στο μεταξύ, διαδικτυακή δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Sunday Post, έδειξε ότι το 59% του Σκοτσέζων είναι αυτή τη στιγμή υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Αντίθετα, λιγότερο από δύο χρόνια νωρίτερα, το 55% ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τότε, η οικονομική προσπάθεια του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος έχει βασιστεί στα έσοδα από τη Βόρεια Θάλασσα και έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της βουτιάς στην τιμή του αργού.

«Η Σκοτία σαφώς δεν έχει τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους που νόμιζε πως είχε πριν από δύο χρόνια», ανέφερε ο Garnier. «Αλλά αυτό που έχει, είναι πολλά από τα στοιχεία που καθιστούν ελκυστικό το Λονδίνο ως βάση για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων μεγάλων χρηματικών ποσών που διέρχονται από το Εδιμβούργο. Επομένως, ήδη έχει τα πρώτα που χρειάζεται ένα κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v