Σοκ στα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη της ΕΕ με τη βρετανική έξοδο

Το πολωνικό ζλότι -δείκτης για τον κίνδυνο από το Brexit- έχει ήδη υποχωρήσει στα χαμηλότερά του από το 2011. Οι αναδυόμενες χώρες της ανατολικής Ευρώπης βασίζονται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την οικοδόμηση δρόμων και άλλων υποδομών.

Σοκ στα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη της ΕΕ με τη βρετανική έξοδο

Μια βρετανική αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ αυξάνει την πιθανότητα τα αναδυόμενα κράτη μέλη του μπλοκ από την Πολωνία μέχρι την Ουγγαρία και τη Ρουμανία να δουν την οικονομική στήριξη που απολαμβάνουν από την ΕΕ να περιορίζεται. Τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη της ευρωπαϊκής οικογένειας βασίζονται σε αυτά το κεφάλαια για να οικοδομήσουν δρόμους και άλλες υποδομές.

Η Βρετανία αντιστοιχεί στην τρίτη μεγαλύτερη εισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2014 και αποτελεί πολύ σημαντικό προορισμό για εξαγωγές από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Τα κράτη λαμβάνουν, επίσης, ροές εμβασμάτων από πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το Brexit είναι τεράστια πηγή αβεβαιότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα σε όλη την ΕΕ», τονίζει σύμφωνα με το Bloomberg ο Piotr Matys, στρατηγικός αναλυτής στη Rabobank στο Λονδίνο.

Ο ειδικός προβλέπει ότι το πολωνικό ζλότι θα πέσει σε 4,6 έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο μεταφράζεται σε υποχώρηση 2,6%. Πράγματι, το πολωνικό νόμισμα -το οποίο θεωρείται δείκτης του κινδύνου του Brexit για τις αναδυόμενες αγορές- εμφανίζει σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2011 αφού υποχώρησε κατά 2,6% σε 4,4824 έναντι του ευρώ το πρωί στη Βαρσοβία. Το ουγγρικό φιορίνι έχει χάσει 1,2%.

«Οι αγορές δεν ανέμεναν ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ, ή τουλάχιστον είχαν υποτιμήσει σημαντικά ένα τέτοιο σενάριο», εξήγησε ο Matys.

«Όλοι είναι σε κατάσταση σοκ», ανέφερε και ο Simon Quijano-Evans, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην Commerzbank για τις αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας ότι «η κεντρική και ανατολική έχει να χάσει μακράν τα περισσότερα από όλο αυτό, δεδομένου ότι είναι οι μεγαλύτεροι επωφελούμενοι από την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Οι υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τις δευτερεύουσες συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v