Σε σοκ οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την απόφαση για Brexit

Σε κατάσταση σοκ οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προσπαθούν να διατηρηθεί η ψυχραιμία στην Ευρώπη και εξετάζουν την «επόμενη μέρα».

Σε σοκ οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την απόφαση για Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως «δεν είναι ώρα για υστερική αντίδραση», προσθέτοντας πως «είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το αρνητικό σενάριο». Ωστόσο, σημείωσε πως οι πολιτικές συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Ανέφερε πως οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ, ενώ γνωστοποίησε πως σχεδιάζει ανεπίσημη συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο της Τρίτης, προκειμένου να προτείνει μια περίοδο «περισυλλογής».

«Πραγματικά απογοητευτικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε «λυπημένος για το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζοντας πως η «Ευρώπη θα συνεχίσει, όμως πρέπει να αντιδράσει και να ξανα-ανακαλύψει την εμπιστοσύνη των λαών της. Είναι επείγον».

«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να επιτρέψουμε μεγαλύτερη αστάθεια στην ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δυστυχώς, οι Βρετανοί επέλεξαν αυτό και εμείς πρέπει να επιλέξουμε κάτι άλλο... το να εμβαθύνουμε ή να διευρύνουμε απλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «ήλπιζα για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση... Η διαδικασία της ΕΕ για μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφώς ορισμένη και θα εφαρμοστεί. Η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη τώρα».

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «σήμα τόσο από τους Βρετανούς ψηφοφόρους όσο και από πολλούς άλλους ψηφοφόρους στην Ευρώπη που αισθάνονται ότι η ΕΕ δεν παρέχει αρκετά καλές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις».

«Οι Βρυξέλλες πρέπει να ακούσουν τη φωνή του λαού, αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα από αυτή την απόφαση», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. «Η Ευρώπη είναι ισχυρή μόνο αν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε θέματα όπως η μετανάστευση, που θα ενίσχυαν την ίδια την Ευρώπη και δεν θα την αποδυνάμωναν. Η ΕΕ απέτυχε να δώσει αυτές τις απαντήσεις», συμπλήρωσε.

«Αυτά είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη, για την Πολωνία... Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την κατάσταση αυτή για να κάνουμε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αντιληφθούν γιατί συνέβη αυτό. Και συνέβη διότι αυτό το κόνσεπτ, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από αρκετό καιρό, δεν είναι πλέον δημοφιλές στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολ Βασζικόβσκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως «πρέπει να αλλάξουμε την ΕΕ, για να γίνει πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη, όμως η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας».

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως «πριν από περίπου μισό αιώνα, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν το μεγαλύτερο περιθώριο για ειρήνη, ελευθερία και ευημερία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και, παρά τα σοβαρά πισωγυρίσματα όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κανένας δεν θα πρέπει να αμφισβητεί ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να χτίσουμε το αύριο».

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Αν Λιντ δήλωσε πως «πρέπει να δείξουμε στον κόσμο γιατί πιστεύουμε πως η ΕΕ είναι σημαντική, γιατί πρέπει να παραμείνουμε (σε αυτήν). Πρέπει να κοιτάξουμε αυτά που έχουν σημασία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ίσως εκεί που έχουν υπάρξει αμφισημίες, που υπήρξε υπεροψία και που ο κόσμος αισθάνθηκε ότι ήταν ένα project για την ελίτ... Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση για τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και για την ΕΕ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v