Δημοσκόπηση: Το 56% των Γερμανών θεωρεί ασήμαντο τον αντίκτυπο του Brexit

Για πρώτη φορά οι Γερμανοί που υποστηρίζουν την ΕΕ αγγίζουν το 45%. Ένα 56% δεν θεωρεί σημαντικό τον αντίκτυπο του Brexit. Πάντως, μια μειοψηφία της τάξης του 31% αναμένει το μπλοκ τελικά να διαλυθεί. Το 63% διαφωνεί.

Δημοσκόπηση: Το 56% των Γερμανών θεωρεί ασήμαντο τον αντίκτυπο του Brexit

Οι Γερμανοί δεν έχουν υπάρξει ποτέ πιο θετικοί σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση απ' ό,τι σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, την ίδια ημέρα που βγήκαν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ των 28.

«Έχει ενταθεί η επίγνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αξία για τη Γερμανία», επεσήμανε ο Matthias Jung, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Mannheimer Forschungsgruppe Wahlen, μεταδίδει το MarketWatch.

«Πρόβλεψή μου είναι ότι η έξοδος της Βρετανίας και οι καταστροφικές οικονομικές συνέπειές της θα κάνουν ακόμη πιο γνωστή στον κόσμο τη σημασία της ΕΕ, παρά τα προβλήματα, την ακραία γραφειοκρατία της και παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η έρευνα κατέδειξε ότι, για πρώτη φορά, μια πλειοψηφία της τάξης του 45% των Γερμανών πιστεύει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ ενέχει περισσότερα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα μειονεκτήματα, ενώ μόλις το 14% θεωρεί ότι τα αρνητικά ξεπερνούν τα θετικά. Ένα 38% βλέπει ως ουδέτερο τον αντίκτυπο.

Στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από τις 20 μέχρι τις 23 Ιουνίου, συμμετείχαν 1.224 Γερμανοί. Σύμφωνα με τα ευρήματα, πάνω από τα δύο τρίτα επιθυμούσαν η Βρετανία να παραμείνει στο μπλοκ.

Μόνο ένα 34% ανέμενε ότι η χώρα θα αποφασίσει να φύγει, προκειμένου να πλήξει τη γερμανική οικονομία. Το 56% υποστήριξε ότι μια έξοδος δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο.

Όταν ερωτήθηκαν για το μέλλον της ΕΕ, το 31% των συμμετεχόντων απάντησε ότι αναμένει το μπλοκ τελικά να διαλυθεί. Το 63% δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v