Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όσμπορν: Θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 όταν είμαστε έτοιμοι

Ο υπουργός επιμένει στις εκτιμήσεις του για μείωση σε εισοδήματα και δαπάνες και αυξήσεις φόρων λόγω Brexit, αλλά τόνισε ότι η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα «από θέση ισχύος». Βρίσκεται σε επαφή με Τράπεζα της Αγγλίας, G7 και ΔΝΤ.

Όσμπορν: Θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 όταν είμαστε έτοιμοι

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν τόνισε ότι υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία εν μέσω συνεχιζόμενης μεταβλητότητας στην αγορά, καθώς προσπαθεί να καθησυχάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την αναταραχή από την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Ο Όσμπορν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι βρισκόταν το Σαββατοκύριακο σε επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, προκειμένου να ενισχύσουν το υπάρχον σχέδιο. 

«Έχουμε εξετάσει κι άλλα σχέδια έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστούν», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο. «Δεν θα έχουμε ούριο άνεμο τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμήσετε την αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν σε επαφή με άλλους υπουργούς Οικονομικών της G7 και κεντρικούς τραπεζίτες, όπως επίσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος την Παρασκευή.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης όταν θα είναι έτοιμο.

Πριν το δημοψήφισμα, ο Τζορτζ Όσμπορν είχε υποστηρίξει ότι οι ψηφοφόροι που θα στήριζαν το «Leave» θα προκαλούσαν οι ίδιοι μια ύφεση. Είχε προειδοποιήσει για μόνιμη ζημία στην οικονομία, η οποία θα κοστίσει 4.300 στερλίνες σε κάθε νοικοκυριό μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα είχε σκιαγραφήσει έκτακτες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, με σκοπό την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» 30 δισ. στερλινών που θα προέκυπτε.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι αν και επιμένει σε ό,τι είχε υποστηρίξει πριν το δημοψήφισμα, η Βρετανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους.

«Θέλω να καθησυχάσω τον βρετανικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι φέρνει το μέλλον από μια θέση ισχύος (...) Αποδέχομαι πλήρως το δημοψήφισμα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το κάνω να λειτουργήσει για τη Βρετανία», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v