Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: «Τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά» για τον ΟΠΕΚ

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ άγγιξε τον Σεπτέμβριο ιστορικό υψηλό ενώ και η Ρωσία αύξησε την προσφορά, τόνισε η IEA στην τελευταία έκθεσή της. Εντείνεται ο σκεπτικισμός για την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ είναι απαραίτητη η αποσαφήνιση των λεπτομερειών.

IEA: «Τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά» για τον ΟΠΕΚ

Εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού για το αν ο ΟΠΕΚ -και πιθανώς η Ρωσία- μπορεί να κάνει πράξη την πρόταση για μείωση της παραγωγής, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) τόνισε σήμερα ότι «η πραγματική δουλειά ξεκινά τώρα», με ακανθώδη ζητήματα να περιβάλλουν τη συμφωνία.

Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα έτοιμη να συμμετάσχει σε συμφωνία «παγώματος» παραγωγής με τον ΟΠΕΚ, ωστόσο οι λεπτομέρειες για το πώς θα καταμεριστούν οι μειώσεις αναμένεται να αποσαφηνιστούν στα τέλη Νοεμβρίου. Οι παρατηρητές της αγοράς ήδη εκφράζουν αμφιβολίες για τον πιθανό τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το CNBC, στο πλαίσιο της τελευταίας μηνιαίας έκθεσής της, η IEA υπογράμμισε ότι «κρίσιμες λεπτομέρειες -όπως τα μερίδια μεμονωμένων χωρών, το επίπεδο βάσης της παραγωγής και η ημερομηνία εφαρμογής- χρειάζεται να οριστικοποιηθούν όταν συναντηθεί ο ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου. Το Ιράν, η Λιβύη και η Νιγηρία -που και οι τρεις στοχεύουν σε αύξηση της παραγωγής- λέγεται πως θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις».

«Μια σημαντική ανάκαμψη στην προσφορά από τη Λιβύη και τη Νιγηρία και περαιτέρω ανάπτυξη από το Ιράν θα υπαινίσσονταν πως μεγαλύτερες μειώσεις πρέπει να γίνουν από τους υπόλοιπους, όπως από τη Σαουδική Αραβία, για να επιτευχθεί ο νέος στόχος παραγωγής», επισημαίνει η έκθεση.

Επιπλέον, η IEA σημείωσε πως η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της προσφοράς από τη Ρωσία και της «ιστορικά υψηλής» παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, δηλαδή από τους παραγωγούς που λένε στις αγορές ότι είναι έτοιμοι για μειώσεις.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου άγγιξε τον Σεπτέμβριο τα 97,2 βαρέλια την ημέρα, το οποίο σημαίνει αύξηση 200.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, «λόγω ισχυρής ανάπτυξης στον ΟΠΕΚ».

«Εκτίμησή μας για τον Σεπτέμβριο δείχνει ότι η προσφορά αργού από τα 14 μέλη του καρτέλ εκτοξεύτηκαν στα 33,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα -ένα ιστορικό υψηλό. Το μέγεθος οποιασδήποτε συνεργασίας από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», συμπληρώνει η έκθεση.

Σημειώνει, ακόμη, ότι παρότι η προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, προβλέπεται επίσης ότι θα ανακάμψει κατά 0,4 εκατ. βαρέλια το 2017.

Στο μεταξύ, η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, με παρόμοια άνοδο να προβλέπεται και για το 2017, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη της ζήτησης να επιβραδύνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v