Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα στο πετρέλαιο με... χορηγία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 3,53% στα 49,53 δολάρια και το Brent σημειώνει άνοδο 3,27% και έχει ξεπεράσει τα 52,50 δολάρια. Ρωσία και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν σήμερα πως επιθυμούν παράταση της συμφωνίας για άλλους εννέα μήνες.

Άλμα κοντά στο 3,5% καταγράφουν οι τιμές του μαύρου χρυσού, μετά την κοινή ανακοίνωση των υπουργών Πετρελαίου της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας πως οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι υπέρ της παράτασης της συμφωνίας μείωσης της προσφοράς για άλλους εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2018.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 3,53% στα 49,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 3,27% και διαπραγματεύεται στα 52,50 δολάρια.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak δήλωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών είναι αποτελεσματική, αλλά δεν θα έχει οδηγήσει στον στόχο του να περιορίσει τα παγκόσμια αποθέματα λίγο κάτω του πενταετούς μέσου όρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία προφανώς συνεργάζονται πολύ στενά. Οι Σαουδάραβες δείχνουν αποφασισμένοι να πιέσουν τις τιμές υψηλότερα με αυτή την κοινή ανακοίνωση αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο Oystein Berentsen της εταιρίας trading Strong Petroleum στη Σιγκαπούρη.

Πάντως η μεγαλύτερη παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να υπονομεύει τις προσπάθειες του καρτέλ και των άλλων παραγωγών. Η εξορυκτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ άγγιξε την περασμένη εβδομάδα τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο του 2015.

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή πάνω από 10% σε σχέση με τα μέσα του 2016.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός σταθεροποιείται λόγω αδύναμων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, αλλά και εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με μια δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο, κίνηση που πίεσε και το δολάριο.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,16% στα 1.229,70 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,93% και διαπραγματεύεται στα 16,555 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v