Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητη η ακραία νομισματική πολιτική της BoJ

Η κεντρική τράπεζα κράτησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και διατήρησε αμετάβλητο το ρυθμό αγορών ομολόγων, αν και τους τελευταίους μήνες οι αγορές είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με το στόχο των 80 τρισ. γεν ετησίως.

Αμετάβλητη η ακραία νομισματική πολιτική της BoJ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη σήμερα την πολιτική της. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την επιθετική νομισματική τόνωση που αποσκοπεί στην άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος συνεχίζει να είναι αδύναμος παρά τα φωτεινά σημεία αλλού στην οικονομία.

Το συμβούλιο της BoJ διατήρησε το στόχο για τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων περίπου στο μηδέν και το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, κάτι που ανέμεναν ευρέως οι οικονομολόγοι.

Επιπλέον, η τράπεζα επανέλαβε πως θα συνεχίσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα με τον ετήσιο ρυθμό των περίπου 80 τρισ. γεν (720 δισ. δολάρια).

Ο έλεγχος των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων έχει εξελιχθεί στο κύριο εργαλείο πολιτικής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας αφότου αναβίωσε τα μέτρα της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πάντως, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο πραγματικός ρυθμός αγορών κυβερνητικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κάτω των 80 τρισ. τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v